Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina volí prezidenta: Petra Porošenka vyzval populárny komik aj expremiérka Tymošenková

.matúš Dávid .svet

Ukrajinci si dnes v prvom kole volia novú hlavu štátu. Päť rokov po revolúcii na kyjevskom Majdane, ruskej anexii Krymu a okupácii Donbasu ide nášmu východnému susedovi opäť o veľa. Tu sú odpovede na niektoré kľúčové otázky spojené s veľmi nepredvídateľnými ukrajinskými prezidentskými voľbami.

Ukrajina volí prezidenta: Petra Porošenka vyzval populárny komik aj expremiérka Tymošenková Sergei Grits/AP 31. marec 2019, Kyjev, Ukrajina: Dieťa sa pozerá za plentu v jednej z volebných miestností v ukrajinskej metropole.

kto sú favoriti a čo naznačovali prieskumy?

Na volebnom lístku, ktorý je dlhý takmer jeden meter, je uvedených 44 mien kandidátov. Piati uchádzači sa vopred vzdali. Ak nikto z 39 kandidátov nezíska v prvom kole podporu viac ako polovice zúčastnených voličov, 21. apríla sa uskutoční druhé kolo volieb. Analytici očakávajú vysokú volebnú účasť, a to viac ako 70 percent.

Volebný lístok s menami prezidentských kandidátov je na Ukrajine mimoriadne dlhý, má približne 80 centimetrov.Sergei Grits/APVolebný lístok s menami prezidentských kandidátov je na Ukrajine mimoriadne dlhý, má približne 80 centimetrov.

Favoritom volieb je televízny komik Volodymyr Zelenskyj. Na druhom a treťom mieste sa zatiaľ v prieskumoch striedajú súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko a bývalá premiérka Julija Tymošenková.

Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS) chce herca Zelenského voliť 20,7 percenta respondentov, úradujúceho prezidenta Porošenka plánuje podporiť 11 percent a expremiérku Tymošenkovú 8,1 percenta opýtaných. V skoršom prieskume, ktorý ešte v polovici marca urobila spoločnosť Sociálny monitoring a Ukrajinský inštitút sociálneho výskumu Olexandra Jaremenka, sa však Julija Tymošenková s 13,3 percenta umiestnila pred Petrom Porošenkom, ktorému by dalo hlas 11,5 percenta opýtaných.

V celoštátnom prieskume ukrajinskej sociologickej spoločnosti SOCIS respondenti odpovedali aj na otázku, kto podľa nich nakoniec vyhrá voľby. Za najpravdepodobnejšieho víťaza označilo takmer 24 percent opýtaných súčasnú hlavu štátu Petra Porošenka.

Staršia volička z obce Marjinka na východe Ukrajiny, neďaleko separatistami okupovaného Donecka, si s lupou prezerá zoznam kandidátov na prezidenta.Evgeniy Maloletka/APStaršia volička z obce Marjinka na východe Ukrajiny, neďaleko separatistami okupovaného Donecka, si s lupou prezerá zoznam kandidátov na prezidenta.

Na Ruskom anektovanom polostrove Krym ani na okupovaných územiach samozvaných separatistických republík, Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, sa voliť nebude. Ukrajinci však môžu prejsť na územie pod kontrolou vlády v Kyjeve a zahlasovať tam. Voliť sa tentoraz nebude dať ani na území Ruskej federácie, ktorú ukrajinskú vláda označuje za „agresorský“ štát.

Herec Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že nádeje Ukrajincov na pozitívne zmeny zlyhali a dnes so zdesením sledujú politickú situáciu.Efrem Lukatsky/APHerec Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že nádeje Ukrajincov na pozitívne zmeny zlyhali a dnes so zdesením sledujú politickú situáciu.

kto je Volodymyr Zelenskyj, prečo kandiduje a kto ho podporuje?

Až do konca minulého roka ho Ukrajinci poznali ako herca a komika, ktorý v populárnom seriáli ukrajinskej televízie 1+1 s názvom Služobník ľudu stvárňuje postavu čestného učiteľa, ktorý sa náhodou stane prezidentom. Na Silvestra však 41-ročný Volodymyr Zelenskyj všetkých prekvapil, keď oznámil, že chce naozaj kandidovať na prezidenta. Spočiatku ho len málokto bral vážne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite