Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reforma autorského práva je drsná, no potrebná

.financial Times .svet

Navrhované regulácie ponúkajú cestu, ako oslabiť dominantné postavenie technologických gigantov, píše vo svojom redakčnom komentári prestížny denník Financial Times.

Reforma autorského práva je drsná, no potrebná Jean-Francois Badias/AP/SITA Ľudia vyjadrujúci podporu reforme autorského práva. Štrasburg - 26.3. 2019.

iba málo iniciatív Európskej únie vyvolalo tak silné lobovanie zo všetkých strán, ako smernica o autorských právach. Najmenej jednému europoslancovi sa vyhrážali smrťou. Tisícky automaticky generovaných emailov zapĺňali schránky navrhovateľov smernice. K problému sa vyjadrovali aj svetové celebrity, ako Paul McCartney či Tim Berners-Lee (pripisuje sa mu vynájdenie www, pozn. prekl.).

Smernica má zabezpečiť, aby technologické giganty kompenzovali médiá za to, že používajú ich obsah. Prináša to svoje riziká. Avšak berúc do úvahy, že v digitálnom svete vládne aktuálne divoký západ, prísne pravidlá sú na skrotenie tohto stavu potrebné.

Titani zo Silicon Valley stále profitujú z rôznych legislatívnych kľučiek. Mnohé zákony o porušovaní autorských práv boli totiž naposledy upravované v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Doba sa však zmenila a spoločnosti ako Alphabet či Facebook sú dnes pre mnoho ľudí ústredným dodávateľom správ a zábavy. 

Ich úspech však ide na úkor tradičných médií a hudobníkov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite