Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brexit: Čakanie na Godota

.filip Minich .svet .politika

Brexit sa posúva. Ak britskí poslanci tento týždeň zahlasujú za dohodu, brexit bude 22. mája. Ak nie, Theresa May musí do 12. apríla prísť s plánom B, inak Veľká Británia opustí Európsku úniu bez dohody. Naťahovať tento marazmus by nemalo žiaden zmysel.

Brexit: Čakanie na Godota ARIS OIKONOMOU/AFP/PROFIMEDIA 21. marec 2019 Brusel: Britská premiérka Theresa May požiadala o odklad brexitu. Lídri EÚ dali Veľkej Británii niekoľko týždňov na definitívne rozhodnutie.

brexit sa dostal do finálnej fázy, ktorá pripomína niečo medzi fraškou a tragikomédiou. Z debaty sa absolútne vytratilo rácio, internet je zahltený vtipmi a videami, ktoré si robia z brexitu žarty. Nigel Farage organizuje pochody, na ktorých burcuje, že brexit musí nastať za každú cenu, nech to stojí, čo to stojí. Britská tajná služba odporučila poslancom, aby chodili na rokovania parlamentu taxíkmi pre obavy o ich bezpečnosť pri rozbúrených spoločenských vášňach.

Britská obchodná komora zas otvorene hovorí o stave krajnej núdze. Jedna veľká firma za druhou si premiestňuje sídla či výrobu do EÚ. Webová stránka britského parlamentu neustále padá, pretože je na nej zavesená petícia za zrušenie brexitu, pod ktorú každú minútu pribudne v priemere dvetisíc podpisov. V piatok okolo obeda už bolo podpísaných vyše tri milióny Britov.

Európski lídri sa podobajú na svorku vlkov, ktorá si naplno užíva, že sa po dlhých rokoch dokáže na niečom jednohlasne zhodnúť. Theresa May potom, pri všetkej úcte, v Bruseli nepôsobí ako železná lady, ale skôr ako madam z porcelánu.

Maslo však nie je len na hlave európskych premiérov. Svoj kus viny (a to poriadny) nesú aj britskí poslanci. Labouristi aj konzervatívci totiž využili brexit na vnútropolitický boj. Nebojujú pritom len dve najväčšie strany proti sebe, bojujú aj jednotlivé krídla vnútri oboch strán. Poslanci akoby v zatmení mozgov ignorovali, kam tento boj krajinu doviedol.

Premiérka sa tomu bezradne prizerá a od decembra dookola opakuje mantru o tom, že ona nechce nič iné, len naplniť vôľu, ktorú ľud vyslovil v referende pred troma rokmi. Problém však je, že často robí absolútne nelogické kroky a na presadenie dohody, na ktorej dva roky pracovala, jej chýba kľúčová vec – líderstvo.

never ending story

V žiadnej demokratickej krajine by sa za normálnych okolností nemohlo stať, že premiérka dá hlasovať o vládnom návrhu, no vládni poslanci ju najskôr vysmejú, potom poohovárajú a napokon desiatky z nich zahlasujú proti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite