Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pri páde lietadla zahynulo 157 ľudí, medzi nimi aj rodina poslanca Antona Hrnka

.redakcia .svet

Nehodu boeingu 737 nik neprežil. Okrem troch rodinných príslušníkov slovenského politika Antona Hrnka (SNS), mala byť medzi cestujúcimi aj štvrtá obeť zo Slovenska - charitatívna pracovníčka vracajúca sa na misiu v Keni.

Pri páde lietadla zahynulo 157 ľudí, medzi nimi aj rodina poslanca Antona Hrnka AP/FB/SITA Nehoda Boeingu 737 si vyžiadala 157 obetí, medzi nimi boli aj štyria Slováci.

etiópska Snemovňa reprezentantov vyhlásila pondelok za deň štátneho smútku za 157 obetí leteckého nešťastia.  

medzi obeťami etiópskeho lietadla, ktoré sa dnes zrútilo boli aj štyria Slováci. Informácie o poslednej obeti nešťastia potvrdila na fejsbúku Dobrá novina, stránka projektu eRko - Hnutia kresťanských spoločenstiev detí. Štvrtou obeťou je charitatívna pracovníčka Danica Olexová, ktorá sa vracala na misiu v Keni.

V lietadle typu Boeing 737 sa nachádzalo celkom 149 cestujúcich a osem členov posádky. Medzi obeťami boli občania 35 krajín. Na palube boli aj štyria Slováci, o ktorých ako prvý informoval portál Pravda.sk

Okrem humanitárnej pracovníčky Danicy Olexovej boli obeťami nešťastia aj rodinní príslušníci  – manželka a dve deti slovenského politika Antona Hrnka (SNS). Túto informáciu potvrdil aj A. Hrnko na svojej fejsbúkovej stránke.

Poslanec SNS Anton Hrnko oznámil smutnú správu na svojom fejbsúku:

K udalosti sa vyjadrilo viacero politikov. Jedným z nich bol i prezident Andrej Kiska, ktorý vyslovil úprimnú sústrasť  A. Hrnkovi:

Na tragédiu reagovali aj koaliční lídri. „Hlboko ma zasiahla informácia o páde etiópskeho lietadla, a o to viac, že na jeho palube sa nachádzali aj slovenskí cestujúci,“ vyjadril sa šéf Smeru-SD Robert Fico. Úprimnú sústrasť adresoval pozostalým aj líder strany Most-Híd Béla Bugár. Ku kondolenciám sa pridal  i exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). „Ťažko sa mi pri takejto obrovskej tragédii hľadajú slová. Vyjadrujem úprimnú sústrasť nášmu kolegovi Antonovi Hrnkovi, ktorý pri leteckom nešťastí prišiel o svojich najbližších,“ napísal. 

Sústrasť pozostalým vyslovil aj premiér Peter Pellegrini. Ten uviedol, že vláda je pripravená pomôcť pozostalým a poskytnúť im kedykoľvek vládny špeciál:

Úprimnú sústrasť vyjadrili aj viacerí opoziční politici - líder SaS Richard Sulík, šéf Sme rodina Boris Kollár i Veronika Remišová v mene celého poslaneckého klubu OĽaNO. „Sú chvíle, keď by sme mali dokázať odložiť politiku aj napriek tomu, že stojíme na druhej strane rieky,“ napísal Igor Matovič.

Ministerstvo zahraničných vecí sa k situácii vyjadrilo na svojej webovej stránke nasledovne: 

„V súvislosti s dnešnou leteckou haváriou spoločnosti Ethiopian Airlines si dovoľujeme vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí tohto nešťastia, pri ktorom podľa oficiálnych informácií zahynuli štyria občania Slovenskej republiky. Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave, pristupujú k tejto tragédií s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou. Z úcty k obetiam a z dôvodu ochrany osobných údajov bližšie informácie poskytnúť nemôžeme.“

Lietadlo spoločnosti Ethiopian Airlines so 157 ľuďmi na palube havarovalo ráno šesť minút po štarte z letiska v Addis Abebe. Stroj mal odletieť do Nairobi, kenskej metropoly. 

Ethiopian Airlines vyhlásili, že časť cestujúcich na palube lietadla tvorili delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni. Konferencia sa má začať v pondelok.

Kancelária predsedu etiópskej vlády vyjadrila sústrasť rodinám obetí:

Nehoda sa stala v okolí mesta Bishoftu (donedávna známeho pod názvom Debre-Zeit), asi 50 kilometrov južne od etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba.

Spoločnosť Ethiopian Airlines mala naposledy veľkú nehodu v roku 2010, keď jej lietadlo spadlo krátko po štarte z Bejrútu. Vtedy zomrelo 90 ľudí.

Príčina tohto leteckého nešťastia lietadla Boeing 737-8 MAX stále nie je známa. Predstavitelia leteckej spoločnosti na tlačovej konferencii v Addis Abebe uviedli, že pilot lietadla vyslal núdzový signál a od letového dispečera dostal povolenie na návrat na letisko. 

Správu priebežne aktualizujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite