Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rusi sa sťažovali na prozápadného Ondrejcsáka, Lajčák si predvolal ruského veľvyslanca

.matúš Dávid .svet

Roztržka medzi Veľvyslanectvom Ruskej federácie na Slovensku a štátnym tajomníkom Ministerstva obrany SR. Ruskej ambasáde sa nepáčil kritický článok Róberta Ondrejcsáka, rezortu diplomacie poslala protestnú nótu. Lajčákov rezort však ostrý slovník Rusov odmietol a predvolal si ich ambasádora.

Rusi sa sťažovali na prozápadného Ondrejcsáka, Lajčák si predvolal ruského veľvyslanca Marián Peiger/SITA

rusi nepriamo hrozia Slovensku a kritizujú prozápadne a euroatlanticky orientovaného štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR. Dovolil si totiž vyjadriť nesúhlas s ruskou anexiou ukrajinského polostrova Krym a jasne pomenoval a odmietol agresívnu politiku Moskvy. Čo presne sa stalo? 

Ruská ambasáda v Bratislave pred niekoľkými dňami poslala Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR diplomatickú nótu. Okrem iného sa v nej pýta, či sú kritické názory Róberta Ondrejcsáka (Most-Híd) na adresu Kremľa oficiálnou pozíciou Slovenska. 

Rusov rozhneval článok štátneho tajomníka, ktorý bol uverejnený v denníku SME koncom februára a mal titulok Päť rokov od Krymu: vojna v Európe nie je tabu. V ňom podľa ruskej ambasády došlo k nekompetentnému zhodnoteniu politiky Moskvy a uverejneniu nepodložených výmyslov. V skutočnosti však Róbert Ondrejcsák, bezpečnostný expert, ktorý sa na ministerstve obrany často dostáva do konfliktu s nominantmi koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS), len zopakoval alebo skomentoval oficiálne pozície Európskej únie či Severoatlantickej aliancie, ktorých je Slovensko členom.

„Po prvé, v ruských strategických dokumentoch sú Západ, NATO a EÚ nepriatelia. Po druhé, v politických vyhláseniach sme nepriatelia. Po tretie, vo vojenských cvičeniach ruských síl figurujeme ako hlavní nepriatelia a cvičia sa útočné operácie proti nám. To je realita,“ napísal napríklad Ondrejcsák v texte pre denník SME.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite