Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Emmanuel Macron: Potrebujeme renesanciu Európy

.emmanuel Macron .svet

Francúzsky prezident Emmanuel Macron napísal otvorený list, v ktorom volá po zásadnej zmene politiky v Európskej únii. Navrhuje vyrovnanie platov medzi východom a západom EÚ, reformu Schengenu či väčšiu ochranu a podporu európskych firiem. Prečítajte si otvorený list v plnom rozsahu.

Emmanuel Macron: Potrebujeme renesanciu Európy Ludovic Marin/AP/SITA

občania Európy, 

dovoľujem si obrátiť sa priamo na vás, nerobím to však len v mene histórie a hodnôt, ktoré nás spájajú. Robím tak preto, lebo situácia je naliehavá. O niekoľko týždňov sa uskutočnia európske voľby, ktoré budú rozhodujúce pre budúcnosť nášho kontinentu.

Ešte nikdy od konca 2. svetovej vojny sme nepotrebovali Európu tak ako dnes. Európa zároveň nebola nikdy tak ohrozená ako teraz.

Symbolom toho je brexit. Je symbolom krízy Európy, ktorá nedokázala reagovať na potrebu chrániť ľudí čeliacich veľkým šokom súčasného sveta. Je i symbolom európskej pasce. Pascou však nie je príslušnosť k Európskej únii, je ňou klamstvo a nezodpovednosť, ktoré ju môžu zničiť.

Kto povedal Britom pravdu o budúcnosti, aká ich čaká po brexite? Kto im povedal, že stratia prístup na európsky trh? Kto spomenul riziká pre mier v Írsku, ak sa obnoví bývalá hranica? Nacionalistická politika odporu neponúka nič. Je to len odpor bez alternatívy. A ten ohrozuje celú Európu: šíriaci sa hnev podporovaný falošnými správami. Sľuby o všetkom a o ničom. 

„Ktorá krajina dnes dokáže sama čeliť agresívnym stratégiám veľkých mocností?“

Tvárou v tvár tejto manipulácii musíme byť silní, hrdí a zrozumiteľní. Musíme nahlas pomenovať, čo predstavuje dnešná zjednotená Európa. Je to historický úspech: zlúčenie zničeného kontinentu v nebývalom projekte mieru, prosperity a slobody. Na to by sme nikdy nemali zabúdať. A tento projekt nás aj naďalej chráni. Ktorá krajina dnes dokáže sama čeliť agresívnym stratégiám veľkých mocností? Kto dnes, v ére digitálnych gigantov, môže hlásať, že je zvrchovaný a samostatný?

Ako by sme odolali hospodárskej kríze bez eura, ktoré posilňuje celú Európsku úniu? Európa tiež tisíckami projektov zmenila tvár našich regiónov, kde sa opravili školy, cesty či zaviedol vysokorýchlostný internet. Európu, podobne ako mier, však nemožno nikdy považovať za samozrejmosť. V mene Francúzska neúnavne presadzujem, aby sme Európu posilnili a ochránili. 

Ukázali sme, že vytvorenie európskej obrannej spôsobilosti a ochrana sociálnych práv je možná, hoci mnohí vraveli, že to nejde. Musíme však urobiť viac, pretože existuje aj druhá pasca. Je ňou status quo a rezignácia. Občania sa nás často pýtajú: „Kde je Európa? A čo vôbec robí Európa?” Pre mnohých sa stala len bezduchým trhom.

Európa však nie je len spoločným trhom. Európa je veľký projekt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite