Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet #AllForJan: Ako nás vidí zahraničie rok po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

.matúš Dávid .svet

Paríž, Vancouver, Varšava či Brno. Od násilnej smrti slovenského novinára a jeho snúbenice uplynul rok. Protesty Za slušné Slovensko budú opäť aj v desiatkach zahraničných miest. Svetové organizácie medzitým komentujú dianie na Slovensku, vyjadrujú obavy a upozorňujú na porušovanie právneho štátu.

Svet #AllForJan: Ako nás vidí zahraničie rok po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Jana Birošová/SITA

keď vlani v marci navštívil Slovensko Francúz Christophe Deloire, šéf medzinárodnej novinárskej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), vystúpil s príhovorom na bratislavskom pochode pod názvom „Nechceme späť 90-te!“. Zároveň sa spolu s predstaviteľmi niektorých ďalších medzinárodných organizácií stretol s vtedajším premiérom Robertom Ficom a vyzval ho, aby sa ospravedlnil novinárom za svoje hanlivé slová na ich adresu. Šéf strany Smer-SD to neurobil a dokonca spochybnil, že by ho niekto požiadal o ospravedlnenie.

Uplynul rok a organizácia tvrdí, že aj napriek nepopierateľnému pokroku má stále obavy z politického zasahovania do vyšetrovania dvojitej vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej. Zo správy, ktorú tím RSF zverejnil v pondelok 18. februára, vyplýva, že organizáciu znepokojilo aj presunutie časti vyšetrovania pod policajnú inšpekciu. Tá zvyčajne vyšetruje trestné činy v rámci policajných síl a podlieha priamej kontrole ministerstva vnútra.

Toto nie je správny čas na to, aby politici viac chránili samých seba.

„Rok po vražde by (slovenskí) politici mali pracovať na tom, aby novinárom poskytli lepšiu ochranu a zabezpečili, že policajné a justičné orgány budú fungovať úplne nezávisle,“ uviedla v správe Pauline Adès-Mével, ktorá je šéfkou RSF pre Európu a Balkán. Podľa jej slov je to však zatiaľ skôr naopak: „Zdá sa, že niektorí politici majú záujem predovšetkým na tom, aby chránili svoje záujmy a seba.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite