Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šéf ukrajinskej diplomacie píše o kresťanstve a demokracii: Ukrajinci vedia chrániť hodnoty Európy

.pavlo Klimkin .svet

Na Vianoce v januári tohto roku sa na Ukrajine konala historická udalosť: Pravoslávna cirkev Ukrajiny dostala od materskej Konštantínopolskej cirkvi „tomos“.

Šéf ukrajinskej diplomacie píše o kresťanstve a demokracii: Ukrajinci vedia chrániť hodnoty Európy Ukrajinské veľvyslanectvo v SR

teda vyhlášku o autokefálii. Ukrajina tak znova získala svoju vlastnú kanonickú cirkev, ktorej bola zbavená pred viac ako tristo rokmi. 

Znovuzrodenie  národnej cirkvi spôsobilo značné oživenie v náboženskom živote Ukrajincov, zvýšenie autority cirkvi a upevnenie kresťanských hodnôt. Využijem príležitosť aby som oboznámil čitateľa s Ukrajinou ako kresťanskou krajinou.

V roku 988, t. j. presne pred 1 030 rokmi,  kyjevský  knieža Vladimír, ktorý pokrstil obyvateľov Kyjeva, vyviedol  svoj ľud z tmy pohanov na svet  kresťanskej viery. Od tohto dňa krstenia  sa začal naozajstný, skutočný život nášho národa a krajiny.

Ako verný kresťan som presvedčený, že prijatie kresťanstva predovšetkým prinieslo  našim ľuďom spásu a otvorilo skutočnú cestu k Bohu. Krok Vladimíra  bol  výberom nielen viery,  ale aj historickej cesty, civilizačnej  príslušnosti,  morálnych hodnôt a kultúry, všetkého, čo tvorí národ.

Odmenu za zavedenie viery v jediného Boha Rus, ako vtedy sa volala Ukrajina, získala takmer okamžite. Nové náboženstvo zjednotilo východoslovanské  kmene, potvrdilo autoritu kyjevského kniežaťa a vládu Kyjeva, tak, že po uplynutí polstoročia, v období vládnutia syna Vladimíra kniežaťa Jaroslava Múdreho,  Rus už  bola nielen najväčšou, ale aj najrozvinutejšou  novou krajinou  v Európe. Spolu s náboženstvom  z Byzancie prúdilo do Rusi  vzdelanie, umenie a kultúra. V tomto prípade Kyjev bol talentovaný žiak  a už  čoskoro sa stal silným a vplyvným duchovným a kultúrnym mestom. V celej krajine sa stavali  chrámy, otvárali sa školy, zakladali sa  nové mestá.  Rozkvet a moc  Kyjevskej Rusi v tom období  je aj dnes základom nášho štátneho vedomia a národnej hrdosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite