Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán si pripomína 40. výročie islamskej revolúcie

.redakcia .svet

Tisíce Iráncov sa v pondelok zhromaždili v centre metropoly Teherán, aby si pripomenuli 40. výročie islamskej revolúcie, teda politického zemetrasenia, ktoré ukončilo tisícročia trvajúcu monarchiu a stále má na región vplyv.

Irán si pripomína 40. výročie islamskej revolúcie Ebrahim Noroozi/AP/SITA Tisíce žien si prišli napriek dažďu pripomenúť 40. výročie islamskej revolúcie, ktoré výrazne zmenilo postavenie žien v spoločnosti.

Na Námestí slobody (Mejdáne ázádí) sa má konať pochod na počesť dňa v roku 1979, keď ajatolláh Rúholláh Chomejní zvrhol poslednú šachovu vládu. 

Iránsky prezident Hasan Rúhání vo vystúpení na námestí odsúdil „sprisahanie" USA voči svojej krajine. „Dnešná prítomnosť ľudí v uliciach po celom islamskom Iráne... znamená, že nepriateľ nikdy nedosiahne svoje zlé ciele," vyhlásil podľa agentúry AFP pred zhromaždeným davom. V stánkoch postavených štátnymi úradmi rozdávali čaj a koláče a zbory spievali revolučné piesne. 

Aj napriek silnému dažďu prišli veľké davy ľudí.  Repliky riadených a balistických striel v životnej veľkosti, vyrobených v Iráne, lemovali celú trasu – išlo o ukážku vzdoru v období zvýšeného napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi, ako napísala tlačová agentúra AP.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite