Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britský veľvyslanec v SR píše o brexite: Všetci sa chcú vyhnúť tvrdej hranici na írskom ostrove

.andrew Garth .svet

Verím, že Slováci chápu, prečo je Spojené kráľovstvo proti tzv. írskej poistke, na ktorej Európska komisia tak trvá. Poistka by ústavne aj ekonomicky oddelila Severné Írsko od zvyšku Spojeného kráľovstva a bola by hrozbou pre našu suverenitu.

Britský veľvyslanec v SR píše o brexite: Všetci sa chcú vyhnúť tvrdej hranici na írskom ostrove Frank Augstein/AP/SITA

minulý utorok dal britský parlament hlasovaním jasný mandát premiérke Therese Mayovej na opätovné prerokovanie dohody o vystúpení v súvislosti s tzv. írskou poistkou. Hlasovaním sa väčšina poslancov vyjadrila, že podporí dohodu, ktorá bude obsahovať zmeny poistky. Mnohé európske aj slovenské médiá aj napriek tomu interpretovali hlasovanie ako neschopnosť Spojeného kráľovstva vyjadriť, čo vlastne chce. Avšak v porovnaní s hlasovaním o dohode o vystúpení z 15. januára, ktorá bola odmietnutá rozdielom až 230 hlasov, dalo minulotýždňové hlasovanie jasný signál akú dohodu parlament podporí. Dohodu, ktorá bude obsahovať zmeny v poistke.

Pani premiérka využije tento mandát a bude sa usilovať o dosiahnutie právne záväzných zmien v dohode, ktoré sa týkajú poistky a zároveň garantujú zabránenie tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom a chránia ťažko vybojovaný mier v tejto oblasti.

Verím, že občania Slovenska chápu prečo je Spojené kráľovstvo proti poistke, na ktorej Európska komisia trvá. Poistka by ústavne aj ekonomicky oddelila Severné Írsko od zvyšku Spojeného kráľovstva a bola by hrozbou pre našu suverenitu. Severné Írsko je integrálnou súčasťou Spojeného kráľovstva.  Navyše, zhruba 75 percent obchodu Severného Írska je so zvyškom Británie.  A aj napriek tomu, že článok 50 Lisabonskej zmluvy dovoľuje krajine opustiť Európsku úniu, text dohody týkajúci sa poistky tak ako je teraz napísaný by mohol spôsobiť uzamknutie Spojeného kráľovstva v tejto situácii do nekonečna.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite