Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer v spore o Venezuelu ministra Lajčáka nepodržal. Slovensko zatiaľ nepodporilo Guaidóa

.veronika Verešová .svet

Skutočná ľavica stojí za Venezuelou, tvrdí predseda európskeho výboru NR SR Ľuboš Blaha. Myslí si, že Slovensko by malo podporiť Madurov režim. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák však presadzuje väčšinový európsky postoj, teda nové voľby vo Venezuele a podporu opozičného lídra Juana Guaidóa.

Smer v spore o Venezuelu ministra Lajčáka nepodržal. Slovensko zatiaľ nepodporilo Guaidóa SITA/AP

predseda výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha na svojom facebookovom statuse napísal, že „autentická ľavica stojí komplet za Venezuelou“, prikláňa sa tak na stranu Nicolása Madura.

Nesúhlasí s postojom Ministerstva zahraničných vecí SR, ktoré chcelo uznať za prezidenta predsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa. Podľa poslanca Blahu je postoj rezortu diplomacie bezpredmetný a nemá naň právo. 

Už dvadsaťjeden európskych štátov sa postavilo proti autokratovi Madurovi a žiadajú vo Venezuele nové voľby. „Slovensko je členská krajina EÚ a mali by sme byť tam, kde je pozícia EÚ,“ povedal minister zahraničných vecí Lajčák. V názore na Venezuelu sa teda títo dvaja poslanci Smeru rozchádzajú. Podľa ministra mali včera ráno „dobrý rozhovor“ a verí, že si to vyjasnili. Jeho detaily a závery nechcel priblížiť.

"Zatiaľ nemáme politické stanovisko na to, aby sme prijali jednoznačnú pozíciu Slovenskej republiky k dianiu vo Venezuele," povedal po rokovaní výboru Lajčák. Za rozdielnymi postojmi vidí budúcoročné parlamentné voľby a boj o voliča. 

blahov súboj s Lajčákom

Podľa Blahu je problém vo Venezuele normálny a ústavný. Európa vraj robí obrovskú chybu a jej postoj hodnotí ako „ropnú inváziu“ do Venezuely. Maduro je podľa neho viac legitímny ako šéf venezuelského parlamentu Juan  Guaidó.

„Jediná legitimita Guaidóa je, že študoval v USA a voláva si s Donaldom Trumpom,“ dodal Blaha. Hovorí, že opozičného lídra vo Venezuele nikto nepozná a prirovnal ho k slovenskému poslancovi a šéfovi strany SPOLU Miroslavovi Beblavému. Bol by rád, ak by Slovensko zaujalo rovnaký postoj ako Gréci, Číňania, Rusi alebo Mexičania, ktorí už skôr podporili Madura. 

„Slovenská republika ďalej uznáva Madura a odmieta akúkoľvek vojenskú intervenciu zo strany USA či EÚ,“ zhrnul vo svojom statuse na Facebooku. 

Lajčák si nemyslí, že EÚ podporuje násilné akcie vo vzťahu k Venezuele a nejde o žiadnu intervenciu. „Postojom EÚ je podpora demokratických volieb, aby všetci občania Venezuely mali právo rozhodnúť sa slobodne, koho vnímajú ako svojho najvyššieho predstaviteľa. To je pozícia EÚ, ktorá je demokratická, a nie je to žiadne zasahovanie do vnútorných záležitostí," vyhlásil Lajčák.

Blaha však naďalej bez jasných dôkazov varuje pred údajnou hrozbou vypuknutia vojny vo Venezuele, minister Lajčák ho pritom ubezpečil, že o žiadnej pripravovanej invázii nevie. 

Podľa Blahu je problém vo Venezuele normálny a ústavný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite