Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko je k Venezuele zdržanlivé, Maduro hrozí občianskou vojnou

.filip Minich .svet

Najmenej deväť európskych štátov sa pridalo k USA a uznalo opozičného lídra Juana Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely. Nicolas Maduro odpovedal hnevom a plamennými vyhláseniami.

Slovensko je k Venezuele zdržanlivé, Maduro hrozí občianskou vojnou AP/SITA

európske ultimátum pre venezuelského prezidenta Madura, aby zvolal nové voľby, vypršalo. Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Dánsko, Nemecko, Rakúsko aj Česko tak pristúpili k ďalšiemu kroku a oznámili, že oficiálne uznávajú za prezidenta lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa. 

„Vláda ČR práve uznala Juana Guaudóa za dočasného prezidenta Venezuely, ktorý by mal doviesť svoju krajinu k demokratickým voľbám,“ vyhlásil český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. 

Slovensko s uznaním opozičného lídra ako prezidenta zatiaľ váha. „Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR situáciu vo Venezuele vyhodnocuje, pričom samotný akt uznania a krokov s tým spojených je suverénnou národnou kompetenciou každého štátu, a preto aktívne konzultuje zahranično-politické a vnútroštátne aspekty takéhoto kroku," uviedol rezort diplomacie. 

hrozí tam vojna? 

Nicolas Maduro, ktorý je prezidentom od roku 2013, keď nahradil Huga Cháveza, vypísať nové voľby odmieta. „Nezaujíma nás, čo povie Európa. Voľby budú v roku 2024,“ vyhlásil Maduro. 

V televíznom rozhovore tiež varoval, že súčasné napätie sa môže skončiť občianskou vojnou. „Všetko záleží od úrovne agresivity a šialenstva Spojených štátov a ich západných spojencov.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite