Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tajná dohoda?

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Minulotýždňová zmluva z Aachenu je ďalšou ilustráciou ľahkosti, s akou sa diskusia na zahraničnopolitické témy dokáže odtrhnúť od reality. Čo teda podpísali Macron a Merkel?

Tajná dohoda? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

podľa Klausa išlo o „úplne utajovanú dohodu o faktickom spojení Francúzska a Nemecka“. Žlté vesty a Marine Le Pen strašia návratom Alsaska a Lotrinska do nemeckých rúk a stratou francúzskeho kresla v Bezpečnostnej rade OSN v prospech Nemecka. Britskí euroskeptici vidia v zmluve potvrdenie svojich najhorších obáv a americký ultrapravicový portál Breitbart označuje dohodu za „prototyp“ európskeho superštátu. 

Aachenská dohoda je vážna vec, ale nie svojím obsahom, ktorý je z 90 percent slovnou vatou. Dohoda sľubuje viac spolupráce v kultúrnej oblasti, energetike a školstve, posilňovanie spoločnej kultúry v ozbrojených silách (bez spoločného velenia) a tesnejšiu koordináciu v zahraničnopolitických otázkach. A na dôvažok expertnú radu, ktorá bude pomáhať s koordináciou hospodárskej politiky. V krátkosti, v zmluve nie je nič, pre čo by mal ktokoľvek strácať spánok. Znepokojovať by nás preto nemal imaginárny francúzsko-nemecký komplot na ovládnutie kontinentu, ale skôr to, že o nás Francúzi a Nemci stratia záujem. Donald Tusk, prezident Európskej rady, pri podpise dohody správne povedal, že „Európa potrebuje jasný signál z Paríža a Berlína, že posilnená spolupráca v malých formátoch nie je alternatíva ku kooperácii v rámci celej Európy.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite