Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americký shutdown a fetiš menom múr

.marína Gálisová .svet .politika

Shutdown americkej federálnej vlády je jav, aký Európa ťažko chápe. Poznáme stav, keď po voľbách nie a nie zostaviť vládu. Poznáme štrajky štátnych zamestnancov. Ale čo to teraz – už takmer štyridsať dní – robia Američania? A kto za to môže?

Americký shutdown a fetiš menom múr LIU JIE/UPPA NEWS/PROFIMEDIA 23. január 2019 Washington D. C., USA: Demonštranti už tridsiaty tretí deň protestujú proti dočasnému vládnemu shutdownu.

mechanizmus shutdownu vyplýva z americkej legislatívy. Ak sa legislatívcom nepodarí prijať zákony o ďalšom financovaní federálnych agentúr, prípadne ak tie zákony nepodpíše prezident, dôjde k shutdownu, čiže obmedzeniu fungovania federálnych zložiek. Neprijatie takých zákonov je väčšinou výsledkom nezhôd medzi legislatívcami (a prezidentom) o určení financií z federálneho rozpočtu na konkrétne účely. Tento rok sa jablkom sváru stal múr na hranici s Mexikom. Prebehlo to na etapy. Najskôr schválil Senát jednohlasne zákon o financovaní, v ktorom nefigurovali nijaké peniaze vyčlenené na stavbu múru. Očakávalo sa, že ho schváli aj Snemovňa reprezentantov a podpíše ho prezident Trump. Keby bol zákon prešiel, žiadny shutdown by nebol.

múr verzus Dreamers

Lenže stal sa presný opak. Trumpa  totiž skritizovalo radikálne krídlo jeho priaznivcov. Rush Limbaugh, celebritný moderátor rozhlasových tolkšou, vykričal, že ak prejde tento zákon, bude to znamenať, že Trump rezignoval na svoju agendu. Bolo to upozornenie, že istá časť republikánskych voličov jednoducho potrebuje vidieť múr. No a Trump sa následne zaťal a zákon odmietol. Mimochodom, sám Limbaugh uznáva, že múr je len symbolický, že nejde o jeho fyzickú prítomnosť, skôr o pocit, ktorý vyvoláva. Nuž, ale Trump v tomto predvolebnom roku (kampaň pred prezidentskými voľbami 2020 sa už ostro rozbieha), nechce vyzerať ústupčivo.

Demokrati sa zaťali tiež, pretože takisto ako Trump majú agendu, ktorú potrebujú presadiť. Chcú zariadiť riešenie problému istej skupiny ľudí, takzvaných Dreamers.

Kto sú Dreamers? Ilegálni imigranti, ktorí sú už dnes prítomní na pôde USA, ale neprišli tam z vlastnej vôle. Priviedli ich so sebou ako neplnoletých potomkov ich rodičia. Títo ľudia sú v špecifickej a nepochybne traumatizujúcej situácii: vyrástli v Amerike, považujú sa za Američanov, ale hrozí im vyhostenie do krajiny pôvodu rodičov. Pokiaľ ide o verejnú mienku, tak väčšina Američanov v súčasnosti podporuje nejakú možnosť legalizácie pobytu pre Dreamers. Neplatí to však o väčšine Trumpových voličov – tí vnímajú legalizáciu pobytu Dreamers ako posun k uznaniu ilegálnych prisťahovalcov celkovo, a teda krok nebezpečným smerom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite