Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Briti hromadia zásoby, z ostrovov utekajú firmy. Európa sa pripravuje na brexit bez dohody

.matúš Dávid .filip Minich .svet .politika

Brexit je v plnom prúde. Britské firmy plnia sklady alebo sťahujú centrály za hranice. Prístavy sa pripravujú na kolóny a štáty najímajú colníkov. Dôkazov o brexitovej panike je ešte oveľa viac.

Briti hromadia zásoby, z ostrovov utekajú firmy. Európa sa pripravuje na brexit bez dohody PETER MACDIARMID/PROFIMEDIA

po zdrvujúcej porážke mala britská premiérka Theresa May v parlamente predstaviť „plán B“. Z neho sa však vykľulo iba ďalšie presviedčanie o jej „pláne A“. Do brexitu ostáva niekoľko týždňov a stále nie je jasné, za akých podmienok, a či vôbec, Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu. Downing Street 10 všetkých uisťuje, že niet dôvodu na paniku, no východisko z patovej situácie stále nemá. Ľudia a firmy sa preto začali zariaďovať po svojom.

zachráň sa, kto môžeš

Sony presúva svoju európsku centrálu z Veľkej Británie do Holandska. Firma tvrdí, že sa chce vyhnúť komplikáciám, ktoré brexit prinesie. Hovorca japonskej spoločnosti odkázal, že im ide o to, aby firma zostala právne vedená na jednotnom európskom trhu. Veľký konkurent Sony, známa spoločnosť Panasonic, už centrálu z Londýna do Amsterdamu z rovnakých dôvodov presunula. Námorná spoločnosť P&O s takmer dvestoročnou tradíciou oznámila, že preregistruje celú flotilu svojich trajektov. Po novom sa budú lode s menami ako Pýcha Kentu či Duch Británie namiesto britskej vlajky plaviť pod cyperskou. Firma rozhodnutie zdôvodnila tým, že si chce zachovať súčasné daňové výhody vyplývajúce z členstva v EÚ.

Šéf Airbusu Tom Enders po neschválení dohody premiérke Mayovej odkázal, že jeho firma si už robí zásoby súčiastok a je veľmi znepokojená, pretože súčasná situácia ju stojí veľa peňazí. „Neistota okolo brexitu je hanebná,“ uviedol Enders. Airbus vyrába vo Veľkej Británii krídla pre viaceré modely lietadiel a zamestnáva takmer pätnásťtisíc ľudí. Spoločnosť varovala, že ak nastane brexit bez dohody, bude nútená presunúť závody z ostrovov na kontinent. 

Jedna z najväčších investičných bánk na svete JPMorgan Chase & Co. sa pridala k banke Citigroup a tiež začala z Londýna hromadne presúvať zamestnancov. Rovnako postupujú aj desiatky ďalších veľkých amerických či ázijských bánk. Podľa Ernst & Young už finančné spoločnosti presunuli z Veľkej Británie do zvyšku EÚ aktíva v hodnote osemsto miliárd libier. Ide pritom len o oficiálne zverejnené údaje. Medzi najpopulárnejšie destinácie, do ktorých sa banky z Londýna sťahujú, patrí írsky Dublin, Luxemburg, Frankfurt či Paríž.

Asociácia britského farmaceutického priemyslu po odmietnutí Mayovej dohody vyhlásila, že plní sklady liekmi, ako sa dá, a všetci jej členovia zdvojnásobia výrobu, aby sa ľudia dostali k potrebným medikamentom. „Znovu opakujeme, že brexit bez dohody bude extrémne zložitý,“ uviedla asociácia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite