Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Experti: Theresa May hľadá spojencov, v stávke je aj symbol mieru v Írsku

.matúš Dávid .svet

Aké možnosti ostali britskej premiérke Mayovej? Je taktika šéfa opozičných labouristov správna? A dovolí Brusel Londýnu odložiť dátum odchodu z EÚ? Redakcia .týždňa oslovila dvojicu expertov na britskú a európsku politiku. Tu sú ich odpovede.

Experti: Theresa May hľadá spojencov, v stávke je aj symbol mieru v Írsku Alastair Grant/AP/SITA Britská premiérka Theresa Mayová odchádza zo sídla vlády na Downing Street 10 na rokovanie britského parlamentu vo Westminsterkom paláci.

všetci sme boli zvedaví, aký bude Mayovej „plán B“, ktorý mala tento týždeň v pondelok predstaviť v britskom parlamente. Dozvedeli sme sa niečo nové?

Vít Havelka: Veľa nie, ten premiérkin „plán B“ pôsobí skôr ako „plán A verzia 2.0“. Theresa May chce viac diskutovať s poslancami Dolnej snemovne britského parlamentu o tom, ak by mal brexit vyzerať. Hľadá riešenie prijateľné pre väčšinu členov parlamentu. V jej prejave som však nenašiel ani náznak toho, že by sa snažila vyjsť v ústrety hlavnej opozičnej Labouristickej strane, aby tak dosiahla konsenzus.

Kryštof Kruliš: Môžeme povedať, že „plán B“ je stále iba „plánom A“. Theresa May mieni pokračovať v doterajšej stratégii a zdôrazňuje, že chce vylepšiť svoju dohodu, otvoriť širokú diskusiu na pôde parlamentu a následne získať potrebnú väčšinu. Je však otázne, či sa jej to podarí. Poslanci budú Mayovej návrhy pripomienkovať, najbližšie by sa malo hlasovať 29. januára. 

najspornejším bodom dohody o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ je tzv. írska poistka, ktorá má udržať otvorenú hranicu medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Brusel na tom trvá, no britskí euroskeptici sa obávajú, že by to znamenalo zotrvávanie Veľkej Británie v područí Únie. Aké má teraz premiérka Theresa May možnosti?

Vít Havelka: Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá podporuje súčasnú britskú vládu v parlamente, ani mnohí konzervatívci nehlasovali za Mayovej dohodu práve pre túto spornú poistku. Nepovažujem za reálne jej úplne odstránenie, EÚ na nej trvá a stojí za Írskom ako svojím členským štátom. Podľa mňa bude musieť Veľká Británia nájsť nejaký spôsob, ako zabrániť aktivovaniu tohto záložného riešenia.

Kryštof Kruliš: Riešení by bolo hneď niekoľko, no každé naráža na nejednotnosť postojov Veľkej Británie, Írska či EÚ. Títo traja hráči musia nájsť kompromis. Na stole je možnosť stanovenia nejakého časového limitu tzv. írskej poistky, alebo zmena jej formuláciu v dohode. Treba si uvedomiť, že by to malo byť iba dočasné riešenie, kým nevznikne komplexná podoba budúcich vzťahov Londýna s Bruselom. 

Podľa analytika Kryštofa Kruliša je to, že sa teraz Veľká Británia vzdala poplatku za registráciu pre občanov EÚ, symbolický a ústretový krok. Frank Augstein/AP/SITAPodľa analytika Kryštofa Kruliša je to, že sa teraz Veľká Británia vzdala poplatku za registráciu pre občanov EÚ, symbolický a ústretový krok.

mal by mať britský parlament silnejší hlas?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite