Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Francúzi a Nemci spájajú sily. Ak nás nechcú obísť, tak môžu byť jadrom európskej spolupráce

.matúš Dávid .svet

Zatiaľ čo Londýn sa rozvádza s Bruselom, Berlín a Paríž obnovujú manželský sľub. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísali zmluvu o priateľstve a spolupráci. O čo im v skutočnosti ide? A je to dobrý recept na posilnenie európskej jednoty v ťažkých časoch?

Francúzi a Nemci spájajú sily. Ak nás nechcú obísť, tak môžu byť jadrom európskej spolupráce Martin Meissner/AP/SITA Francúzsky prezident Emmanuel Macron a kancelárka Angela Merkel.

západonemecké pohraničné mesto Aachen (v češtine sa používa pomenovanie Cáchy) zažilo zlaté časy v stredoveku najmä vďaka Karolovi I. Veľkému, pre ktorého to bola obľúbená rezidencia. Panovník, prezývaný „otec a prvý zjednotiteľ Európy“, dal v meste postaviť veľkolepý chrám, sám je v ňom pochovaný. Aachenský dóm sa neskôr stal na pol tisícročia miestom korunovácie väčšiny kráľov Svätej rímskej ríše. Aachen ako sídlo dynastie Karolovcov a symbol európskej svornosti si nedávno zámerne vyhliadli aj súčasní lídri Francúzska a Nemecka, prezident Emmanuel Macron a kancelárka Angela Merkel. 

V tamojšej korunovačnej sále mestskej radnice za prítomnosti špičiek Európskej únie podpísali novú zmluvu o nemecko-francúzskom priateľstve a spolupráci. Prelomová dohoda, ktorú parížski a berlínski diplomati pripravovali v tichosti a donedávna o nej prakticky nebolo vôbec počuť, má nadväzovať na slávnu Elyzejskú zmluvu. Tú podpísali 22. januára 1963 v Paríži francúzsky generál Charles de Gaulle a nemecký kancelár Konrad Adenauer. Spečatili tak povojnové zmierenie medzi Francúzskom a Nemeckom a potvrdili snahu o bližšiu vzájomnú spoluprácu, a to najmä v oblasti kultúry, jazyka či vzdelávania.

Spolkový kancelár Konrad Adenauer a francúzsky prezident Charles de Gaulle po podpise slávnej Elyzejskej zmluvy o priateľstve a spolupráci z roku 1963.AP/File photo 1963/SITASpolkový kancelár Konrad Adenauer a francúzsky prezident Charles de Gaulle po podpise slávnej Elyzejskej zmluvy o priateľstve a spolupráci z roku 1963.

Dnes šéf Elyzejského paláca, prezident Emmanuel Macron, hovorí, že „tí, ktorí zabúdajú na hodnotu francúzsko-nemeckého zmierenia, sa stávajú komplicmi zločincov minulosti.“ Nemecká kancelárka dodala, že „obnovujú základ vzťahu medzi Nemeckom a Francúzskom“. Na čo sa teda Paríž a Berlín zaviazali v novej historickej dohode? A ako to môže zmeniť súčasný geopolitický systém?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite