Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Human Rights Watch: Vo svete rastie odpor voči autokratom

.redakcia .svet

Výročná správa o dodržiavaní ľudských práv poskytuje pomerne pochmúrny pohľad na svet, napriek tomu konštatuje, že ľudia svoje práva bránia.

Human Rights Watch: Vo svete rastie odpor voči autokratom Tamás Kovács/AP/SITA Protesty za zachovanie Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Orbánovu autokratickú vládu správa HRW spomína niekoľkokrát.

vo svete rastie odpor voči autoritatívnym vládam, konštatovala vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorá to označila za najdôležitejší vývoj v minulom roku.

Podľa organizácie, ktorá zverejnila v Berlíne svoju výročnú správu o dodržiavaní ľudských práv na celom svete, sa štáty, občianske skupiny a ľudové hnutia postavili na odpor voči populistom, ktorí sa snažia o obmedzenie slobôd.

„Tí istí populisti, ktorí šírili nenávisť a netoleranciu, vyvolávajú odpor,“ uviedol riaditeľ HRW Kenneth Roth, podľa ktorého tento odpor pomáha vyhrávať dôležité zápasy a znovu oživuje celosvetovú obranu ľudských práv.

Správa HRW ďalej poukazuje na zreteľnú snahu brániť sa útokom na demokraciu v Európe, predchádzať krviprelievaniu v Sýrii alebo zastaviť bombardovanie a blokádu jemenských civilistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite