Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americká prokuratúra vyšetruje čínsky Huawei za údajnú krádež obchodných tajomstiev od amerických firiem

.anna Cline .svet

Federálna prokuratúra USA vyšetruje telekomunikačný gigant Huawei za údajnú krádež obchodných tajomstiev od amerických firiem a čoskoro môže podať žalobu.

Americká prokuratúra vyšetruje čínsky Huawei za údajnú krádež obchodných tajomstiev od amerických firiem Andy Wong/AP/SITA Zamestnanec pobočky firmy v meste Šen-čen drží plagát propagujúci novú sieť 5G.

ako prvý o tom informoval denník The Wall Street Journal (WSJ). Zástupcovia čínskej spoločnosti, ako aj americké ministerstvo spravodlivosti odmietli tieto správy komentovať. 

Podľa WSJ sa jedna oblasť vyšetrovania týka technológie, ktorú pri testovaní smarfónov v roku 214 využívala spoločnosť T-Mobile U.S.

Vyšetrovanie podľa The Wall Street Journal pramení z viacerých civilných sporov. V jednom z nich spoločnosť Huawei uznali za vinnú za to, že si prisvojila robotickú technológiu spoločnosti T-Mobile.

T-Mobile podala v roku 2014 žalobu na federálnom súde v meste Seattle. Porota v máji 2017 dospela k záveru, že Huawei má spoločnosti T-Mobile vyplatiť kompenzáciu vo výške v prepočte 4,21 milióna eur.

Zakladateľ a CEO Huawei Žen Čeng-fej počas zriedkavého vystúpenia pred médiámi v Šen-čen.Vincent Yu/AP/SITAZakladateľ a CEO Huawei Žen Čeng-fej počas zriedkavého vystúpenia pred médiámi v Šen-čen.

Huawei je najväčší svetový výrobca telekomunikačných zariadení. Spoločnosť je pod tlakom v súvislosti s obvineniami, že ju čínska vláda využíva na špionážne účely. Huawei tieto obvinenia odmieta. Zakladateľ spoločnosti Žen Čeng-fej, bývalý čínsky armádny dôstojník a obdivovateľ Mao Ce-tunga,  obvinenia dôrazne odmietol. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite