Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabudnite na Trumpov múr, vo Washingtone prebieha celkom iný boj

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Republikáni považujú za svoju povinnosť urobiť svet bezpečným miestom pre banky a súčasne spustiť čo najviac zahraničných vojen – uhádnete autora?

Zabudnite na Trumpov múr, vo Washingtone prebieha celkom iný boj Manuel Balce Ceneta/AP/SITA Americký prezident Donald Trump svojimi spôsobmi zmenil tvár politiky za Atlantikom.

nie, nie je to poslanec Ľuboš Blaha. Nie je to ani senátor Bernie Sanders či vychádzajúca hviezda americkej ľavice Alexandria Ocasio-Cortez. Uvedený výrok predniesol vo svojom „manifeste“ ultrakonzervatívny komentátor stanice Fox News Tucker Carlson – asi najvplyvnejšia tvár protrumpovskej mediálnej scény.

Zabudnite na spor okolo múru, ktorý Trump chce vybudovať na hranici s Mexikom, či na jeho každodennú neokrôchanosť na Twitteri. Ozajstná bitka, ktorá sa dnes zvádza vo Washingtone, je o charaktere Republikánskej strany. Prežije reaganizmus nízkych daní, malého verejného sektora a muskulárnej zahraničnej politiky? Alebo si zoberie sa svoje niektoré z Trumpových nápadov?

Carlsonovým cieľom je to druhé. Jeho „manifest“ bol hlasom proti zahraničným zásahom – a nepriamo aj proti americkému angažovaniu sa vo vojenských alianciách, ktoré vraj Američanom priniesli len pramálo. Bol aj hlasom za ekonomický protekcionizmus, pretože slobodný obchod podľa neho Amerike nepriniesol nič dobré okrem „lacných iPhonov a nezmyslov z Číny predaných na Amazone.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite