Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Socialistická revolúcia zlyhala. Ľudia trpia, Maduro vládne ďalej

.filip Minich .svet

Inflácia 1 400 000 %, chudoba, hlad, vraždenie a 3 milióny vysťahovalcov. Venezuela je skolabovaný štát. Nicolas Maduro sa aj tak druhý raz ujal funkcie prezidenta.

Socialistická revolúcia zlyhala. Ľudia trpia, Maduro vládne ďalej Ariana Cubillos/AP/SITA

výkonom ekonomiky to bola ešte nedávno krajina podobná Slovensku. My sme závislí od áut, Venezuela od ropy. HDP na obyvateľa sa ešte okolo roku 2012 podobalo. Za pár rokov sa však pomerne bohatá latinskoamerická krajina totálne zrútila. 

Zárodok nefunkčnému systému dal ľavicový populista Hugo Chávez, ktorý dlhé roky koncentroval v rukách moc, posilňoval úlohu armády v štáte a znárodňoval súkromné firmy. Popri tom masívne zadlžoval štát, zvyšoval výdavky a zaviedol kontroly cien. 

Pokiaľ bola cena ropy na svetových trhoch vysoká, Chávezovi sa darilo držať štát nad vodou. Venezuela patrí medzi krajiny s najväčšími zásobami ropy na svete. Šťastie pre Cháveza bolo, že ceny ropy boli vysoké takmer celých 14 rokov, čo bol pri moci. Krajine sa pomerne darilo a Venezuela bola dokonca niektorými západnými intelektuálmi dávaná za vzor fungujúceho socialistického štátu. V roku 2013 Chávez zomrel a vystriedal ho Nicolas Maduro. 

Pôvodne vodič autobusu, neskôr odborový predák, minister zahraničných vecí a viceprezident sa chopil moci a viedol krajinu rovnakým smerom, ako jeho predchodca. Sám seba označil za „syna Cháveza“. Socialistická revolúcia však čoskoro narazila na masívny prepad cien ropy. Hlavný zdroj príjmov krajiny vyschol. 

najhorší prezident sveta

Od roku 2013 sa HDP Venezuely zmenšilo o polovicu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite