Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je toto tvár budúcej americkej prezidentky?

.marína Gálisová .svet

Prezidentská kampaň v USA sa začala. Áno, prezidentské voľby budú až v roku 2020, ale rok 2019 je za Atlantikom už fakticky predvolebný. A meno Elizabeth Warrenovej znie už od jeho začiatku opakovane a mocne.

Je toto tvár budúcej americkej prezidentky? Michael Dwyer/AP/SITA Archívna fotografia, senátorka Elizabeh Warren počas volebného stretnutia Demokratov v Bostone, štát Massachusets.

senátorka za štát Massachusetts Elizabeth Warren ohlásila svoju kandidatúru na post prezidentky hneď na úvod roka, ale to, že sa chystá kandidovať, bolo jasné už dávnejšie. Vedeli to jej prívrženci a tušili to aj rivali, jedni i druhí robili, čo mohli, aby sa o nej hovorilo a písalo, sama Warren im pri tom pomáhala. Nejedno americké srdce pookrialo pri predstave, že by už konečne mohla Oválnej pracovni a krajine šéfovať žena. Zo sociálneho a kultúrneho hľadiska by to bol podobne významný krok, aký predstavovalo zvolenie Baracka Obamu, prvého černošského prezidenta. Bolo by pre Spojené štáty nepochybne povzbudivé, keby sa prezidentkou stala žena, a vzbudilo by to aj primeranú vlnu nadšenia. Má však v ére populistických politikov, nespokojných voličov a ustrašených pohľadov, ktoré títo voliči vrhajú do budúcnosti, Elizabeth Warren na to, aby sa prezidentkou stala?

Ona sa nepochybne nazdáva, že áno. Inak by do toho nešla. A pokiaľ ide o éru populizmu, s tou si priam potykala. Wall Street Journal ju označil za Trumpa Demokratickej strany, a hoci toto prirovnanie v istých oblastiach kríva, nemožno ho úplne vyvrátiť.

back to 80´s

Iste, Elizabeth Warren nie je Trump v tom zmysle, že by okolo seba prskala invektívy hodné štvrtej cenovej skupiny alebo ohurovala oranžovou pleťou zo solária či komickou prehadzovačkou. Nepredpokladáme, že by sa teda voliči v kampani dočkali niečoho v štýle Grab him by the dick. Elizabeth Warren vystupuje ako dáma, vyzerá ako pani učiteľka zo starej školy a pikantné vtipy na tých pár mítingoch, ktoré absolvovala, nerozpráva. A predsa má s Donaldom Trumpom prekvapivo veľa spoločné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite