Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na rozbúrenom mori prežili Vianoce, Silvestra aj Nový rok. Trpia morskou chorobou, v EÚ ich nikto nechce

.matúš Dávid .svet

Krátko pred Štedrým dňom ich z potápajúceho sa člna v Stredozemnom mori zachránila posádka lode Sea-Watch 3. Na pevninu sa však nedostali ani po trinástich dňoch. 32 migrantov, vrátane detí a mladistvých, odmietajú európske štáty už od Vianoc prijať. Čo s nimi teraz bude a prečo pomoc viazne?

Na rozbúrenom mori prežili Vianoce, Silvestra aj Nový rok. Trpia morskou chorobou, v EÚ ich nikto nechce Chris Grodotzki/Sea-Watch.org Chlapec so ženou sú migrantmi z Afriky, ktorých 22. decembra 2018 v Stredozemnom mori zachránila z potápajúceho sa člna loď Sea-Watch 3.

desiatky afrických migrantov, vrátane troch malých detí, troch mladistvých bez sprievodu a štyroch žien z Nigérie, Líbye a Pobrežia Slonoviny, strávili Vianoce aj Nový rok v malej lodnej kajute uprostred chladného a rozbúreného Stredozemného mora. 22. decembra 2018, dva dni pred Štedrým dňom, ich z potápajúceho sa člna zachránila posádka plavidla Sea-Watch 3. Loď patrí nemeckej neziskovej organizácii a pláva v medzinárodných vodách pod holandskou vlajkou. 

Vedúci misie Philipp Hahn najskôr dúfal, že Taliani alebo Malťania ešte pred sviatkami otvoria svoje prístavy a dovolia zachráneným migrantom vystúpiť. „Je absolútne bezohľadné, že ani jeden európsky štát neprevzal zodpovednosť. Fakt, že sme stále na mori, je ukážkou zlyhania všetkých členských štátov Európskej únie,“ vyhlásil ešte koncom decembra Hahn. Všetky problémy a prerozdelenie migrantov sa podľa neho musia vyriešiť až na pevnine, teda po vylodení.

Deti a ďalší imigranti na palube lode Sea-Watch 3, ktorá sa plaví v Stredozemnom mori.Chris Grodotzki/Sea-Watch.orgDeti a ďalší imigranti na palube lode Sea-Watch 3, ktorá sa plaví v Stredozemnom mori.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite