Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA a Izrael vystúpili z UNESCO

.redakcia .svet

Spojené štáty americké a Izrael vystúpili v pondelok 31. decembra o polnoci z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). USA patrilo k dvadsiatim krajinám, ktoré organizáciu po druhej svetovej vojne založili.

USA a Izrael vystúpili z UNESCO Francois Mori/AP/SITA UNESCO so sídlom v Paríži existuje od roku 1946. Spojené štáty sa po druhej svetovej vojne podieľali na jej založení.

administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ohlásila úmysel vystúpiť z organizácie už v októbri 2017, izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil vystúpenie krajiny z UNESCO v decembri toho istého roka. Ich dôvodom pre opustenie organizácie je jej údajné protiizraelské zameranie.

USA žiadali „zásadnú reformu" organizácie a v roku 2011 pozastavili finančné príspevky na protest proti udeleniu plného členstva Palestíne.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite