Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump pohrozil, že bez peňazí na múr uzavrie hranice s Mexikom

.anna Cline .svet

Americký prezident Donald Trump dnes pohrozil, že hranice medzi Spojenými štátmi a Mexikom uzavrie, pokiaľ v Kongrese neprístupia na financovanie deliaceho múru.

Trump pohrozil, že bez peňazí na múr uzavrie hranice s Mexikom J. SCOTT APPLEWHITE/AP/SITA Jeffersonov pamätník vo Washingtone 27.12. počas čiastnočného shutdownu. Prezident Trump sa zaviazal neuvoľniť financie pre vládne úrady, pokiaľ nedostane peniaze na stavbu múru na hraniciach s Mexikom.

americký prezident pohrozil, že chce hranicu s Mexikom uzavrieť, ak Kongres nedá peniaze na dostavbu múra. Na svojom Twitteri uviedol: „Budem nútený úplne zavrieť južnú hranicu, ak nám obštrukčnícki demokrati nedajú peniaze na dokončenie múra a nezmenia nezmyselné prisťahovalecké zákony, s ktorými naša krajina zápasí.“

Trump zároveň odmietol uvoľniť peniaze federálnym inštitúciám po tom, čo Demokrati v Kongrese neposkytli financie na výstavbu múru na hranici s Mexikom. Čiastočný shutdown, pozastavenie financovania amerických federálnych inštitúcií, bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať až do polovice budúceho týždňa.  

Vo štvrtok nakrátko zasadli obe komory parlamentu, nepodarilo sa im však prijať žiadne opatrenia, keďže v nich bolo málo zákonodarcov.  Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prišli od 22.12. približne o 25 percent finančných zdrojov. Odhaduje sa, že reštrikcie pred Vianocami postihli viac ako 800 000 federálnych zamestnancov, ktorí museli nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

Americký prezident povedal, že žiadne kompromisy robiť nebude a že múr má slúžiť v boji proti ilegálnemu prisťahovalectvu. Vo svojom tweete uviedol ako príklad vybudovanie múru v Izraeli. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite