Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zatkli dvojicu, ktorá paralyzovala londýnske letisko svojimi dronmi

.anna Cline .ľuboslava Kráľová .svet

Letovú prevádzku zastavili v stredu večer krátko po deviatej hodine po tom, ako nad letiskovou plochou zaznamenali dva drony. Druhé najvyťaženejšie letisko v Británii, Gatwick, bolo uzavreté viac ako 24 hodín.

Zatkli dvojicu, ktorá paralyzovala londýnske letisko svojimi dronmi John Stillwell/AP/SITA Jedno z navyťaženejších britských letísk, Gatwick, zostalo ochromené po prelete dronov.

vo štvrtok malo z letiska odletieť 110 000 cestujúcich na 760 letoch. Lietadlá na letisku Gatwicku však nemohli pristávať ani z neho odlietať. Dôvodom boli drony, ktoré sa vznášali nad letiskom a blokovali dopravu viac ako 24 hodín. V piatok večer nakoniec polícia zadržala dve osoby. 

hrozba dronov

Incident sa začal spozorovaním dvoch dronov nad priestorom letiska, na čo bola letová prevádzka hneď zastavená v stredu večer krátko po 21.00 h miestneho času. Dráhy nakrátko otvorili vo štvrtok nadránom, po 45 minútach ich však znova uzavreli. Prišli totiž ďalšie hlásenia o pozorovaní dronov. 

Po operátoroch dronov pátrali policajné jednotky, stroje však zostreliť nechceli, pretože sa obávali rizika zatúlaných guliek. Polícia tiež informovala, že ide o zámerný čin, nie však terorizmus. V piatok okolo 22.00 h však zadržala dve osoby - 47-ročného muža a 54-ročnú ženu. V súčasnosti je letisko opäť otvorené. 

K ochromeniu letiska sa vyjadrila aj premiéra Theresa May, podľa ktorej ide o absolútne nezodpovedný a neprijateľný čin.  Na riešenie situácie bola povolaná britská armáda a jej špeciálne, presne nedefinované zariadenia. Nasadenie armády potvrdilo britské ministerstvo obrany.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite