Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina má novú národnú cirkev

.redakcia .svet

Zlúčenie schválili predstavitelia ukrajinských pravoslávnych cirkví na cirkevnom sneme v Kyjeve. Na jej čele bude metropolita Jepifanij.

Ukrajina má novú národnú cirkev Efrem Lukatsky/AP/SITA 15. december 2018 Kyjev, Ukrajina: Na čele novej národnej cirkvi bude metropolita Jepifanij.

cieľom zasadnutia bolo vytvorenie novej ukrajinskej cirkvi, ktorá by bola nezávislá od Moskvy. Na zasadnutie synody zavítal aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Synoda mala zároveň prijať cirkevné stanovy a tajnou voľbou zvoliť najvyššieho predstaviteľa pravoslávnej cirkvi na Ukrajine. Rokovanie synody vyvrcholí večer tajnou voľbou najvyššieho predstaviteľa pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

Konštantínopolský patriarchát tomuto novozvolenému hodnostárovi odovzdá dokument o osamostatnení pravoslávnej cirkvi na Ukrajine. Agentúra Interfax uvádza, že k odovzdaniu dokumentu by malo dôjsť už 6. januára 2019.

Na zasadnutie synody zavítal aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a ďalší predstavitelia svetskej moci na Ukrajine.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu existujú na Ukrajine tri pravoslávne cirkvi: najväčšia z nich je verná patriarchátu moskovskému a celej Rusi, tá druhá zase Moskvu odmieta akceptovať a tretia a zároveň najmenšia patrí pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v USA.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite