Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nordstream 2 nechce Europarlament ani americký Kongres, napriek tomu ho zrejme postavia

.filip Minich .svet

Europoslanci skritizovali Rusko a viaceré európske energetické firmy, ktoré stavajú plynovod Nordstream 2. Uznesenie za ukončenie projektu podporilo vyše 430 europoslancov. Výstavba plynovodu napriek odporu pokračuje.

Nordstream 2 nechce Europarlament ani americký Kongres, napriek tomu ho zrejme postavia nord-stream2.com

plynovod Nordstream 2 je podľa rezolúcie Európskeho parlamentu „politickým projektom, ktorý predstavuje hrozbu pre európsku energetickú bezpečnosť“. Poslanci preto žiadajú, aby bol zastavený a zrušený. 

Na projekt sa valí kritika z každej strany. Okrem europoslancov odmietli Nordstream 2 tento týždeň uznesením aj americkí kongresmani. Výhrady proti projektu má dlhodobo Európska komisia, Ukrajina a vyše desať štátov Európskej únie vrátane Slovenska.

Napriek kritike, rezolúciám a odporu však výstavba napreduje. Podľa správ Gazpromu je na dne Baltského mora položených už vyše 300 (z celkových 1 230) kilometrov potrubia.

Rúry sú už položené v nemeckých teritoriálnych vodách aj exkluzívnej hospodárskej zóne Nemecka a Fínska. Naplno beží aj príprava ruskej časti plynovodu. Na povolenia Dánska a Švédska sa stále čaká. 

obíde Ukrajinu aj Slovensko

Kľúčový problém je v tom, že projekt svojím trasovaním do veľkej miery prepíše súčasný tranzit plynu z Ruska do Európy. Nové potrubie obíde aktuálnu trasu, ktorá vedie cez Ukrajinu a Slovensko a namiesto toho plyn povedie cez Baltské more. 

Kyjev stratí pracovné miesta v energetike, ktoré sú naviazané na tranzit, no hlavne príde o veľké príjmy do štátneho rozpočtu. Rusko podľa kritikov projektu novým plynovodom cielene podkopáva už dnes krehkú ukrajinskú ekonomiku a zvyšuje v krajine nestabilitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite