Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teroristický útok v Štrasburgu: Traja ľudia zomreli, dvanásti sú zranení

.ľuboslava Kráľová .lea Dianová .svet

Po večernej streľbe polícia uzavrela okolie námestia Place Gutenberg neďaleko katedrály, preventívne aj sídlo Európskeho parlamentu. Útočník zabil troch ľudí a dvanástich zranil. Prokurátor útok označil za terorizmus.

Teroristický útok v Štrasburgu: Traja ľudia zomreli, dvanásti sú zranení AP/sita

v Štrasburgu sa aktuálne konajú navštevované vianočné trhy, ktoré v utorok prerušila streľba útočníka. Ten zranil dvanástich ľudí, z toho šesť je v kritickom stave a troch zabil. Útočník je stále na úteku. V krajine zvýšili stupeň ohrozenia teroristickým útokom na najvyšší a poslali do Štrasburgu ďalšie bezpečnostné sily. V stredu skoro ráno, po útoku na tamojšom vianočnom trhu, to oznámil minister vnútra Christophe Castaner.

Parížsky prokurátor označil útok za terorizmus. Svedkovia počuli útočníka kričať „Alláh akbar“.

Polícia zároveň varovala ľudí, aby neopúšťali mestskú časť smerom na juh a vyhýbali sa južnej štvrti Neudorf, ktorá zostáva uzatvorená. Zrejme práve v nej prebieha pátranie po strelcovi, uviedla tlačová agentúra DPA.

„Snažili sme sa zo všetkých síl ho oživiť. Robili sme kardiopulmonálnu resuscitáciu.“

Bezpečnostným zložkám sa páchateľa už podarilo identifikovať, podľa doterajších informácií má záznam v registri trestov. Podozrivý z útoku je 29-ročný Chekatt Cherif.

Podľa denníka Les Dernières Nouvelles d’Alsace strelec začal paľbu na ulici Rue des Grandes Arcades, ktorá je frekventovanou obchodnou tepnou. Francúzski policajti sa s útočníkom dostali do prestrelky, už skôr ho však postrelili vojaci neďaleko vianočných trhov, kde k útoku došlo.

Útočník bol zachytený na videu:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite