Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľká Británia môže zrušiť brexit. Rozhodol súd EÚ

.filip Minich .svet

Britská premiérka Theresa May odvolala zajtrajšie kľúčové hlasovanie parlamentu o dohode, ktorú dohovorila s EÚ. Európsky súdny dvor oznámil, že Londýn si môže celý brexit rozmyslieť a nepotrebuje na to súhlas zvyšných štátov Európskej únie. Prinášame vám tri scenáre, ako to môže dopadnúť.

Veľká Británia môže zrušiť brexit. Rozhodol súd EÚ Mark Duffy via Parliament/AP Theresa May v dolnej komore britského parlamentu.

veľkú Britániu zajtra čakalo kľúčové hlasovanie. Parlament mal rozhodovať o osude dohody, ktorú ťažko vyrokovala premiérka Theresa May.  Hlasovanie sa však konať nebude. Hrozilo totiž, že poslanci dohodu neschvália. Ako to môže s brexitom nakoniec dopadnúť? Tu sú tri možné scenáre:

  1. Dohoda nakoniec prejde, Theresa May sa udrží pri moci a koncom marca Briti opustia EÚ. Tento scenár sa napriek silným vyhláseniam britských politikov stále javí ako pomerne reálny. Jeho problém však spočíva v tom, že z prechodného obdobia, s ktorým dohoda počíta, by sa s veľkou pravdepodobnosťou stalo obdobie trvalé. Rovnako ako je nemožné vyriešiť problém severoírskej hranice dnes, bude nemožné ho vyriešiť aj o pár rokov. V tom prípade by Briti skôr či neskôr skončili podobne ako Nóri. Za rokovacím stolom v Bruseli by nesedeli, euro nariadenia by museli dodržiavať, nemohli by obmedzovať imigráciu z krajín EÚ a museli by aj naďalej platiť príspevky do rozpočtu rovnako ako doteraz. Proti tomu sa stavia ukričané krídlo Konzervatívcov aj ľudia okolo dosluhujúceho europoslanca a „lídra brexitu“ Nigela Faragea. Hovoria, že toto žiaden skutočný brexit nie je a v princípe majú pravdu. 
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite