Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zatvorená Eiffelova veža, tisíce policajtov a mlčiaci Macron. O čo ide francúzskym „žltým vestám“?

.matúš Dávid .svet

Stovky zadržaných, paralyzovaný Paríž aj slzotvorný plyn. Protesty tzv. hnutia žltých viest pokračujú. Už nejde o benzín či naftu, ale o politiku Emmanuela Macrona. Čo mu demonštranti vyčítajú? Čo sa nepáči odborom? A zrodí sa z protestov nová strana? Odpovedá analytik Pavol Szalai z EurActiv.sk.

Zatvorená Eiffelova veža, tisíce policajtov a mlčiaci Macron. O čo ide francúzskym „žltým vestám“? Hasiči sa pokúšajú zahasiť požiar počas konfliktov medzi demonštrantami a policajnými zbormi v Paríži.

protesty rozhnevaných Francúzov sa začali 17. novembra blokádou križovatiek a ciest, neskôr prerástli do masových demonštrácií. Minulý víkend protestujúci podpaľovali autá, rozbíjali výklady a ničili pamiatky. Zranenia utrpeli desiatky ľudí. Hrozí niečo podobné aj druhý decembrový víkend?

Obavy z násilností sú namieste. Vidíme, že tie protesty síce sú čoraz menšie, ale zároveň stále násilnejšie. Francúzska vláda totiž začala plniť požiadavky demonštrantov príliš neskoro a väčšinu z nich ani splniť nemieni. Preto je dav z týždňa na týždeň agresívnejší.

paríž je v týchto dňoch doslova paralyzovaný. Stanice metra v centre mesta sú mimo prevádzky, zatvorené zostali mnohé slávne múzeá i obchody na známych bulvároch. Sú na toto Parížania zvyknutí?

Veľké protesty boli vo Francúzsku nielen v roku 1968, ale aj pred dvanástimi rokmi 2006 či v deväťdesiatych rokoch. Aktuálne demonštrácie mi v niečom pripomínajú fiktívny príbeh slávneho románu spisovateľa Michela Houellebecqa Podvolenie. Tam išlo o nepokoje vedené ultrapravicou, ktorá sa obávala nástupu prvého moslimského prezidenta vo Francúzsku. Dnes nejde o islam, ale protestujú tí, ktorí v globalizácii ťahajú za kratší koniec. Centrum Paríža je v týchto dňoch naozaj nebezpečným miestom, hnev v časti francúzskej spoločnosti je veľký a bude treba tých ľudí nejakým silným gestom či opatrením čím skôr upokojiť.

kto tvorí tzv. hnutie žltých viest?

Je to veľmi heterogénne hnutie, tvoria ho ľudia s rôznymi politickými názormi, od ultraľavičiarov až po radikálnych pravičiarov. Sociologicky sú to predstavitelia nižšej strednej vrstvy, ktorí nepatria k najchudobnejším. Napriek tomu, že pracujú, sa však pohybujú niekde na hranici chudoby. V prevažnej väčšine ide o ľudí, ktorí majú aj auto, pretože tá ich prvotná nespokojnosť súvisela s plánovaným zvyšovaním cien pohonných hmôt. Od toho nedávno francúzska vláda ustúpila.

Demonštranti v sobotu protestovali aj pred prezidentským palácom. Rafael Yaghobzadeh/AP Photo/SITADemonštranti v sobotu protestovali aj pred prezidentským palácom.

protestujúci sa tými autami najčastejšie presúvajú do práce, a preto ich vyššie ceny benzínu či nafty rozhnevali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite