Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Železná päsť v zamatovej rukavici. Kto je nová líderka CDU, najsilnejšej nemeckej strany?

.matúš Dávid .svet .tvár týždňa

Nie som žiadna „mini Merkel“ ani kancelárkin klon, hovorí nová predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer. Na odvážnu političku čakajú tri veľké výzvy. Zvládne ich aj napriek neistej dôvere v strane?

Železná päsť v zamatovej rukavici. Kto je nová líderka CDU, najsilnejšej nemeckej strany? Markus Schreiber/AP/SITA 7. december 2018 Hamburg, Nemecko: Annegret Kramp-Karrenbauer musí strane, Nemecku, Európe i svetu ukázať, v čom je iná ako kancelárka.

nemá rada prezývky, ktoré jej pre komplikované meno či blízky vzťah s Angelou Merkelovou už stihli dať nemecké médiá. Uplynulé týždne vytrvalo presviedčala verejnosť, že dokáže vykročiť z tieňa kultovej štvornásobnej kancelárky a byť silnou líderkou najväčšej konzervatívnej politickej strany v Nemecku.

Delegátov, ktorí sa v pohnutých časoch zišli na spolkovom straníckom zjazde v severonemeckom Hamburgu, napokon presvedčila, no ani zďaleka to nemala ľahké. Vyhrala až v druhom kole, čo ešte viac podčiarklo pretrvávajúce názorové rozdiely v CDU. Podporilo ju 517 z 999 hlasujúcich delegátov. Na podobne napínavé a tesné stranícke voľby pritom kresťanskodemokratická únia nie je zvyknutá, veď aspoň dvaja kandidáti sa o najvyššie kreslo v CDU uchádzali naposledy v roku 1971 a Angela Merkel zas nikdy nezískala menej ako osemdesiat percent hlasov. 

7. december 2018 Hamburg, Nemecko: 56-ročná matka troch detí opisuje svoj pokojný a pragmatický štýl politiky ako „železnú päsť v zamatovej rukavici“. Markus Schreiber/AP/SITA7. december 2018 Hamburg, Nemecko: 56-ročná matka troch detí opisuje svoj pokojný a pragmatický štýl politiky ako „železnú päsť v zamatovej rukavici“.

Teraz musí Annegret Kramp-Karrenbauer presvedčiť milióny Nemcov, že extrém nie je riešením, populizmus je nebezpečne krátkozraký a veriť tradičným politickým stranám, ktoré nezabudli na obnovu vlastných kádrov, má zmysel aj v ďalších rokoch. Predpoklady na to bezpochyby má. Bude ich však vedieť využiť, keď z jej víťazstva sa takmer polovica čelných straníkov CDU vôbec neteší?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite