Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vďaka za ministra zahraničia (českého)

.tomáš Němeček .svet .český týždeň Tomáša Němečka

V Česku sa teraz odohráva podobný príbeh ako na Slovensku: nezáleží príliš na tom, aký postoj bude mať krajina k paktu OSN o migrácii, to je len zámienka. Ale veľmi záleží na tom, kto bude ministrom zahraničia.

Vďaka za ministra zahraničia (českého) Diana Černáková Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí ČR Tomáš Petříček

zápletka, roly a obsadenie sú v Česku odlišné. Globálny pakt OSN o migrácii preletel médiami bez záujmu, pretože neprináša žiadne nové právne záväzky. Ale rovnako ako v Rakúsku, Maďarsku, na Slovensku alebo v Poľsku, aj  český premiér vycítil príležitosť, ako sa vymedziť proti nepopulárnemu slovu na „m“. 

Po dvojročnom rokovaní, v ktorom Česká republika zastávala rovnakú pozíciu ako Európska únia, Andrej Babiš v lete jednoducho vyhlásil: „Mne sa ten pakt nepáči.“ V septembri snemovňa vyzvala vládu, nech zverejní stanovisko, s ktorým pôjde na decembrovú schvaľovaciu konferenciu v Marrákeši. Stalo sa: v stredu 14. novembra kabinet oznámil, že Česká republika sa k paktu nepripojí (pôvodne sa uvažovalo o pripojení s výhradami).

Postoj českej diplomacie mal viac nuansí, podľa neho Prahe prekáža nedostatočné rozlišovanie medzi legálnou a nelegálnou migráciou, takže pripojenie k paktu „vnímame v súčasnej situácii ako skôr kontraproduktívne.“ Ale s postojom premiéra nemal minister zahraničia problém.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite