Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrajina zakázala vstup ruským mužom, blízko hraníc vidí ich tanky

.redakcia .svet

Zákaz sa nebude vzťahovať len na striktne vymedzené výnimky udelené z humanitárnych dôvodov.

Ukrajina zakázala vstup ruským mužom, blízko hraníc vidí ich tanky Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/AP/SITA

ukrajina zakázala ruským mužom vo veku 16 až 60 rokov vstup na svoje územie. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok na Twitteri oznámil, že toto opatrenie bolo prijaté s cieľom zabrániť Rusom vo vytvorení „súkromných armád“ bojujúcich na ukrajinskom území. Informovala o tom agentúra AP.

Zákaz sa nebude vzťahovať len na striktne vymedzené výnimky udelené z humanitárnych dôvodov.

K takémuto opatreniu Ukrajina pristúpila v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok. 

Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii naň schválil ukrajinský parlament vyhlásenie stanného práva v desiatich oblastiach na hraniciach krajiny.

Moskva doposiaľ odoláva výzvam na prepustenie zadržaných Ukrajincov, pričom ruský prezident Vladimír Putin trvá na tom, že ruské sily mali právo lode skonfiškovať. Porošenko sa o zajatých námorníkoch vyjadril ako o „vojnových zajatcoch“ a vyzval Putina, aby ich prepustil. Medzinárodné spoločenstvo by malo takéto výzvy podporiť.

Rybatske, 26. november 2018. Deti zo sirotinca pomáhajú stavať barikády v dedine 25 kilometrov od Mariupoľa.Sergey Vaganov/AP/SITARybatske, 26. november 2018. Deti zo sirotinca pomáhajú stavať barikády v dedine 25 kilometrov od Mariupoľa.

tanky pred Ukrajinskou hranicou

Porošenko zároveň v piatkovom rozhovore pre stanicu Sky News vyhlásil, že má dôkazy o zhromažďovaní ruských tankov na hraniciach s Ukrajinou. Sky News ukázal i letecké zábery, na ktorých sa podľa neho tanky zoraďujú pozdĺž hranice – v blízkosti ruského muničného skladu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite