Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Expert na Rusko: Opäť sa ukázali ako agresor, Putin chce mať z Azovského mora vlastný rybník

.matúš Dávid .svet

Prečo boli na ukrajinských lodiach, ktoré zadržalo Rusko, tajní agenti? Čo chce Moskva dosiahnuť v Azovskom mori a ako by mal na ďalšiu agresiu Kremľa voči Ukrajincom reagovať Západ? V rozhovore pre .týždeň odpovedá známy český publicista a komentátor ČRo Plus Libor Dvořák.

Expert na Rusko: Opäť sa ukázali ako agresor, Putin chce mať z Azovského mora vlastný rybník AP/SITA Záber z mostíka lode Ruskej pohraničnej stráže, ktorá v nedeľu 25. 11. 2018 narazila do ukrajinského remorkéra.

na palube lodí, ktoré Rusko zadržalo v Azovskom mori, boli aj príslušníci vojenskej kontrarozviedky ukrajinskej tajnej služby SBU. Ukrajinský dôstojník utrpel ťažké zranenia, keď jedna z ruských lodí použila proti plavidlám v Kerčskom prielive dve neriadené rakety. Ako máme týmto novým správam rozumieť?

Sú to veľmi dôležité informácie. Pôvodne s tým prišla ruská strana, ktorá to však interpretovala o niečo dramatickejšie. Moskva už včera tvrdila, že sú tam profesionálni ukrajinskí diverzanti a cieľom tejto malej skupiny lodí, dvoch vojenských plavidiel a jedného civilného remorkéra, bolo podľa ruskej strany to, aby preskúmali možnosti útoku proti Krymskému mostu cez Kerčský prieliv.

prítomnosť agentov ukrajinskej tajnej služby na lodiach, ktoré Rusi zadržali, predsa len vyvoláva podozrenia. Čo tam mohli robiť?

Až tak veľa to znamenať nemusí. V situácii, ktorá vznikla v máji tohto roku, keď bol otvorený Krymský most (niekedy je nazývaný aj Kerčský most či Most cez Kerčský prieliv) bolo na ukrajinskej strane zrejmé, že k podobnej eskalácii napätia môže dôjsť. Je preto prirodzené, že sa agenti SBU zaujímali o to, akým spôsobom sa bude Rusko snažiť uzatvárať Kerčskú úžinu a z Azovského mora urobiť akýsi „Putinov rybník“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite