Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bude ďalšie referendum o brexite? Tri scenáre vývoja

.filip Minich .svet .politika

Napriek predstieranej spokojnosti premiérky Mayovej sa dohoda o brexite vo Veľkej Británii nepáči takmer nikomu. V princípe totiž nehovorí nič viac, než staré známe – dohodli sme sa, že sa dohodneme. Môže byť východiskom z patovej situácie druhé referendum?

Bude ďalšie referendum o brexite? Tri scenáre vývoja I-IMAGES/POLARIS/PROFIMEDIA 20. október 2018 Londýn: Približne 700-tisíc odporcov brexitu na demonštrácii žiada opakovanie referenda o vystúpení z Európskej únie.

ak by sa zajtra opäť hlasovalo, boli by ste za odchod alebo zotrvanie v EÚ? Pýtala sa v nezvyčajne veľkom prieskume vo vzorke 20-tisíc ľudí britská agentúra Survation. A 54 percent opýtaných odpovedalo, že by hlasovali za zotrvanie. 

Volanie za opakovanie referenda v britskej spoločnosti silnie. Kampaň s názvom #finalsay podpísalo už vyše milión ľudí. Na proteste za druhé referendum pochodovali koncom októbra v centre Londýna státisíce. Okrem základného faktu, že sú proti brexitu, argumentujú tým, že ľudia boli pri predošlom referende klamaní, kampaň bola zrejme cielene ovplyvňovaná z Ruska a najmä, výsledok bol veľmi tesný. Starí rozhodli o niečom, čo chceli mladí inak. 

Druhé referendum sa podľa jeho zástancov zároveň javí ako jediné možné východisko z chaosu a patovej situácie, ktorá panuje na britskej politickej scéne. Kľúčové totiž nie je to, či dohodu schváli EÚ (ktorá má v otázke jasno a drží jednotnú líniu), ale či dohoda v decembri prejde britským parlamentom. 

„Ich heslo „berieme si naspať kontrolu“ sa v kľúčovej otázke migrácie nenaplní.“

Konzervatívci sú rozdelení veľkou brázdou. Časť je lojálna Therese Mayovej a podporuje dohodu. Naopak, desiatky zástancov tvrdého brexitu z radov Konzervatívcov sú proti. Rovnako sú proti dohode írski unionisti, Škóti, väčšina labouristov aj liberálni demokrati, ktorí ako jediní otvorene podporujú nové referendum. Šéf labouristov Jeremy Corbyn chce využiť zlyhanie Mayovej, vyvolať predčasné voľby a prevziať moc. O možnosti referenda pritom hovorí tiež. Najskôr však chce vládnuť. Tieto pozície britských politikov sa dajú zhrnúť do jednej vety – ak všetci dodržia to, čo hovoria, dohoda parlamentom neprejde.

hlava XXII 

Jej ústredný problém totiž spočíva v tom, že iba kupuje čas na ďalšie rokovania. Británia síce podľa dohody vystúpi koncom marca 2019 z Európskej únie, no až do decembra 2022 (Mayová hovorí o máji 2022) bude trvať prechodné obdobie. Počas tohto prechodného obdobia bude všetko ohľadom obchodu a pohybu ľudí fungovať ako doteraz. Politici budú zatiaľ ďalej hľadať odpoveď na kľúčový problém – ako zachovať voľný pohyb osôb, tovarov a služieb medzi Írskom a Severným Írskom a zároveň to všetko kontrolovať pri vstupe do Veľkej Británie. Pôsobí to ako Hlava XXII a stojí a padá na tom celý ďalší osud rokovaní. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite