Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Schizofrenika berme vážne

.michal Oláh .svet .politika

Andrej Babiš mladší obviňuje otca, že ho prinútil odísť na Krym. Český premiér kontruje tvrdením o synovej duševnej chorobe. Ako situáciu vníma psychiater Péter Hunčík?

Schizofrenika berme vážne MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

syn českého premiéra trpí podľa oboch rodičov schizofréniou, ktorá je vážnym duševným ochorením. Jeho dcéra trpí zasa podľa otcových slov bipolárnou poruchou. O aké ochorenia vlastne ide?

Obe choroby patria do skupiny takzvaných veľkých psychiatrických chorôb. Sú to vážne ochorenia, v dnešnej dobe ich však vieme dobre manažovať. Schizofrénia sa vyznačuje poruchami myslenia, správania, emócií a vnímania – halucináciami. Je to veľmi rozmanitý klinický obraz. Počnúc najľahšími formami až po také závažné symptómy, ktoré už rozpozná aj laik. Je veľmi ťažké si predstaviť, čo človek postihnutý touto chorobou prežíva, napríklad bludné myšlienky, pocit prenasledovania, neistota a podobne. Bipolárna porucha je zasa emočná porucha, predtým ju nazývali maniodepresívna porucha. Tam netrpí myslenie, absentujú poruchy správania a vnímania. Taký človek pritom môže zvládať psychicky náročné práce, môže byť napríklad aj politikom. 

sú tieto ochorenia dedičné?

Genetická zložka je tam evidentná. Nemusí to byť otec alebo matka, ale aj starý rodič, alebo niekto iný. Ak človek v rodine pátra, tak skoro vždy nájde v rodine nejakého čudného uja či tetu. Problémy robí pri tomto pátraní to, že pred 50 či 60 rokmi neboli psychiatrické diagnózy presne pomenované. 

andrej Babiš mladší bol ešte pred niekoľkými rokmi profesionálnym pilotom, ktorý musel byť psychicky zdravý. Dnes sa zdá, že trpí duševným ochorením. Je štandardné, aby toto ochorenie prepuklo v dospelosti?

Niekedy má choroba začiatok v puberte, ale môže prepuknúť aj v tridsiatke a neskôr. Sú také rizikové obdobia, tínedžerský vek, koniec 40 rokov. Sú choroby, kde vek má vplyv na prepuknutie choroby. Odborník musí potom posúdiť, do akej miery je ochorenie závažné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite