Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trumpov exporadca chcel zničiť EÚ. Nepodarilo sa, odchádza naprázdno

.filip Minich .svet

Steve Bannon, bývalý poradca Donalda Trumpa, sa po vyhadzove z Bieleho domu vydal na novú misiu. Chcel zjednotiť nacionalistov naprieč Európskou úniou a rozložiť ju zvnútra. Nepochopil, že európska realita je oveľa komplikovanejšia.

Trumpov exporadca chcel zničiť EÚ. Nepodarilo sa, odchádza naprázdno Jeffrey T. Barnes/AP/SITA Steve Bannon, bývalý stratég Bieleho domu.

sám o sebe tvrdí, že je populista a americký nacionalista. „Chcem pre Spojené štáty vždy to najlepšie, no zároveň chcem poslúžiť aj pracujúcej triede Európanov,“ vyhlásil Steve Bannon v lete tohto roku počas predstavovania svojej vízie konca EÚ. 

Cieľ mal jasný – spojiť všetkých nacionalistov naprieč EÚ do jedného hnutia, vyhrať s touto skupinou voľby do Europarlamentu a pracovať na jej zániku. „Bude to také intenzívne ako brexit,“ sľuboval Bannon a predpokladal, že bruselské štruktúry zažijú vďaka jeho hnutiu totálny chaos. 

Spoliehal sa na to, že v takmer každej krajine existuje politická sila, ktorá kritizuje Brusel, migračnú politiku, mimovládne organizácie, tradičné médiá, má pozitívny vzťah k Rusku či tvrdo presadzuje nacionalizmus. Zároveň chcel využiť skúsenosti s propagandou, ktoré nadobudol, keď viedol nacionalistický a konšpiračný portál Breitbart.

hnutie odporu nepovstalo

Bannon pôvodne zvažoval aj spoluprácu s vyslovene krajne pravicovými stranami ako Jobbik a Zlatý úsvit, napokon ich však neoslovil. Počítal s tým, že sa do jeho hnutia pridajú umiernenejší nacionalisti ako Marine le Pen, Matteo Salvini, Geert Wilders, Viktor Orbán, ale aj mnohí ďalší naprieč EÚ. Celkovo obišiel trinásť európskych štátov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite