Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bojovala proti korupcii, poliali ju kyselinou. Smrť mladej aktivistky môže zmeniť Ukrajinu

.matúš Dávid .svet

Odvážne vystupovala proti proruským separatistom a vyzývala na boj proti úplatkom v polícii. Známu protikorupčnú aktivistku Katerynu Handziukovú v lete poliali kyselinou sírovou, po troch mesiacoch zraneniam podľahla. „Spravodlivosť na Ukrajine vyzerá horšie ako ja,“ povedala Ukrajinka pred smrťou.

Bojovala proti korupcii, poliali ju kyselinou. Smrť mladej aktivistky môže zmeniť Ukrajinu FACEBOOK/UAKATERYNA Ukrajinská aktivistka Kateryna Handziuková zomrela 4. novembra 2018, tri mesiace po útoku kyselinou.

bol posledný júlový deň. Na 33-ročnú Katerynu Handziukovú pred jej domom v meste Cherson na juhu Ukrajiny zaútočil neznámy páchateľ. Polial ju kyselinou sírovou. Mladá aktivistka a novinárka utrpela popáleniny na štyridsiatich percentách tela, žieravina jej vážne poškodila oko. 

Po prevoze do nemocnice v Kyjeve podstúpila jedenásť operácií, lekári jej však nedokázali zachrániť život. Po vyše troch mesiacoch podľahla ťažkým zraneniam. Jej smrť otriasla Ukrajinou a vyvolala v spoločnosti búrlivé reakcie. Prípad mladej ženy totiž nastavil zrkadlo krívajúcej spravodlivosti v krajine a upriamil pozornosť aj na desiatky podobných útokov proti ukrajinským aktivistom. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril sústrasť pozostalým a podobne ako lídri Európskej únie vyzval na spravodlivé vyšetrenie zločinu a potrestanie páchateľov. Prečo však polícia od začiatku nevyšetrovala prípad Kateryny Handziukovej ako pokus o vraždu, ale len ako skutok výtržníctva? A ako na smrť aktivistky zareagovala občianska spoločnosť na Ukrajine?

FACEBOOK/UAKATERYNA

odvážna bojovníčka za spravodlivosť

Kateryna Handziuková bola na Ukrajine známou protikorupčnou aktivistkou, spolupracovala s Organizáciou spojených národov (OSN), Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) a pôsobila aj vo vedení mesta Cherson na pobreží Čierneho mora, kde pracovala ako poradkyňa starostu. Zároveň aktívne a verejne vystupovala proti proruským separatistom pôsobiacim na východe Ukrajiny. V septembri, niekoľko týždňov po tom, čo na ňu zaútočili kyselinou, zverejnila na internete video, v ktorom vyzývala Ukrajincov na pokračovanie boja proti korupcii. Handziuková často kritizovala nielen národnú políciu, ale aj bezpečnostné zložky v Chersonskej oblasti. Aj to ju mohlo, podľa niektorých novinárov a komentátorov, stáť život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite