Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ubránili by sme Nórsko pred inváziou? Slovákov je na manévroch NATO smiešne málo, tvrdí expert

.matúš Dávid .svet

V Škandinávii vrcholí najväčšie vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie od konca studenej vojny. Manévre pri hraniciach s Ruskom majú podľa NATO obranný charakter. Moskva však pri nórskom pobreží testovala nové rakety. Kto zvyšuje napätie? A prečo Slovensko poslalo na sever iba 15 vojakov?

Ubránili by sme Nórsko pred inváziou? Slovákov je na manévroch NATO smiešne málo, tvrdí expert Mindaugas Kulbis/AP/SITA 11. jún 2018 Pabrade, Litva: Veľkého vojenského cvičenia všetkých spojencov a partnerov Severoatlantickej aliancie s názvom Trident Juncture 2018 sa účastní takmer 18 000 vojakov.

vo fiktívnom príbehu desaťdielneho nórsko-švédskeho televízneho trileru Okupácia (Okkupert, 2015-2017), pod ktorý sa podpísal aj známy nórsky spisovateľ Jo Nesbø, začne Rusko s podporou Európskej únie okupovať Nórsko. Moskva najskôr vojensky obsadí nórske ťažobné plošiny či ropné rafinérie, neskôr sa však invázia plazivo rozšíri aj do spoločnosti či politiky, keď Rusko začne zasahovať do fungovania nórskych inštitúcií. To všetko vedie k množstvu konfliktov. 

Tvorcovia seriálu, ktorý mal premiéru niekoľko mesiacov po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym, priznávajú, že sa pokúsili o umelecký komentár k súčasnému politickému usporiadaniu sveta a možným bezpečnostným rizikám. Televízny triler otvára témy kolaborácie či novodobých metód vedenia konfliktov, v ktorých už nejde iba o použitie klasických zbraní, ale aj o informačnú vojnu a propagandu.

Kremeľské špičky neboli z premiéry seriálu nadšené, aj keď vedeli, že išlo iba o fikciu a zveličenie. Podobne Rusko reaguje aj dnes, keď na severe a východe Nórska vrcholí veľké vojenské cvičenie všetkých spojencov a partnerov Severoatlantickej aliancie s názvom Trident Juncture 2018. Napriek tomu, že NATO o manévroch včas informovalo a ruských predstaviteľov pozvalo ako pozorovateľov, Moskva je podľa agentúry AP rozhorčená. Šéf ruskej obrany Sergej Šojgu dokonca varoval, že „Rusko môže byť donútené odpovedať na zvýšenú aktivitu aliančných vojsk pri svojej západnej hranici“. Čo je teda skutočným cieľom arktických manévrov NATO a ako cvičenie hodnotia experti?

30. október 2018 Trondheim, Nórsko: Cvičenie NATO zahŕňa asi 3 000 vojakov, 20 lodí, niekoľko tankov a asi 50 lietadiel z rôznych krajín.Gorm Kallestad/AP/SITA30. október 2018 Trondheim, Nórsko: Cvičenie NATO zahŕňa asi 3 000 vojakov, 20 lodí, niekoľko tankov a asi 50 lietadiel z rôznych krajín.

najväčšie manévre za desaťročia

 „Keď sa svet mení, aj NATO sa musí meniť,“ uviedol v súvislosti s vojenským cvičením v Nórsku generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite