Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zamestnanci Googlu protestujú proti postoju spoločnosti k obťažovaniu žien

.redakcia .svet

Spoločnosť Google vo štvrtok čelila masívnemu štrajku zamestnancov svojich pobočiek po celom svete, nepáči sa im spôsob, akým sa Google vyrovnal s prípadmi sexuálneho obťažovania žien.

Zamestnanci Googlu protestujú proti postoju spoločnosti k obťažovaniu žien Noah Berger/AP/SITA Zamestnanci Googlu protestujú v pobočkách po celom svete.

protesty vyvolala správa denníka The New York Times. Podľa tej Google v roku 2014 prepustil výkonného riaditeľa zodpovedného za softvér Android  Andrewa E. Rubina v súvislosti s obťažovaním, pričom mu však stále platí odchodné v hodnote 90 miliónov dolárov.  Rubin tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že odišiel sám, aby si vytvoril vlastnú spoločnosť. Do štrajku sa zapojili zamestnanci v New Yorku, Londýne, Berlíne, Singapure,  Dubline, Zürichu, či Tokiu.  Okrem iného požadujú zrušenie vynútených arbitrážnych konaní, ktoré majú riešiť spory interne a zabrániť tak súdnym konaniam. Využívajú sa aj na umlčanie zamestnancov.  

Ďalej žiadajú zrušenie platovej nerovnosti medzi ženami a mužmi. Výkonný riaditeľ Googlu Sundar Pichai koncom októbra zamestnancov informoval, že spoločnosť zaujme proti akejkoľvek forme obťažovania prísne stanovisko. Uviedol, že práve v súvislosti s obťažovaním tento technologický gigant vypovedal od roku 2016 zmluvu 48 zamestnancom. Ani jeden z nich podľa Pichaia odstupné nedostal. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite