Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plasty už našli aj v ľudskej stolici

.alexandra Minich .svet

Fotografie, na ktorých boli mŕtve vtáky a veľryby s bruchami plnými plastov, obleteli svet už dávno. Dnes majú vedci priamy dôkaz toho, že plasty sa už stali aj súčasťou ľudského organizmu.

Plasty už našli aj v ľudskej stolici Pexels

mikročastice plastov sa rozšírili do potravinového reťazca. Naznačuje to fakt, že umelá hmota sa dostala už aj do ľudského tela. So zistením prišiel tento týždeň gastroenterológ a vedec Philipp Schwabl z viedenskej Lekárskej univerzity. Ako prvý skúmal, či ľudská stolica obsahuje plast.  

Na štúdii sa zúčastnilo osem ľudí – traja muži a päť žien z Európy, Ruska a Japonska. Počas jedného týždňa si vedci presne zapisovali, čo všetko účastníci výskumu zjedli, prípadne vložili do úst. Dvaja zo skupiny napríklad denne žuli žuvačku, šiesti jedli plody mora a všetci zjedli niečo, čo bolo predtým zabalené v plaste či pili vodu z PET fliaš. Po týždni odobrali vzorky a v exkrementoch každého našli miniatúrne čiastočky plastov. Ich množstvo pritom vedcov prekvapilo. 

„Do oceánov sa ročne dostane osem miliónov ton plastu.“

„Je to prvá takáto štúdia tohto druhu a potvrdzuje, čo sme si dlho mysleli. Že plasty sa skutočne dostali do ľudských čriev. Obzvlášť znepokojujúce je, čo to znamená pre pacientov s gastroenterologickými ochoreniami,“ komentoval výskum Philipp Schwabl. Dodáva však, že objav je zatiaľ len začiatkom, na ktorý vedci už teraz plánujú nadviazať. Už v novembri chce dať Philipp Schwabl dokopy ďalšiu, oveľa väčšiu experimentálnu skupinu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite