Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kanada legizovala marihuanu. Zmäkčí raz pravidlá aj Slovensko?

.filip Minich .svet

Od polnoci sa v Kanade legálne predáva marihuana na „rekreačné účely“​. Štát očakáva nové daňové príjmy v stovkách miliónov. Je legalizácia dobrý nápad? A je niečo podobné reálne aj u nás?

Kanada legizovala marihuanu. Zmäkčí raz pravidlá aj Slovensko? Christopher Katsarov/AP/SITA 17. október 2018 Toronto, Kanada: Matthew Macdougall fajčí marihuanu počas udalosti, na ktorej ju legalizovali.

kanaďania si oddnes môžu doma legálne pestovať štyri rastliny. Povolený je predaj a konzumácia čerstvej či sušenej marihuany aj marihuanových olejov. Fajčiť ju budú môcť legálne ľudia starší ako 18 rokov. Kanada sa po Uruguaji stala druhou krajinou OECD, ktorá  povolila predaj na celoštátnej úrovni. 

V niektorých provinciách sa dá dokonca marihuanu objednať online priamo od vlády. Tá už dnes spravuje 120 zariadení, ktoré ju vo veľkom pestujú na lekárske účely a doteraz ju mohli predávať len pacientom s povolením. Okrem toho si Kanaďania budú môcť kúpiť ľahkú drogu vo vyše 100 špecializovaných predajniach.

Liberálna vláda, ktorú vedie Justin Trudeau, si od legalizácie sľubuje menej organizovaného zločinu, väčšiu kontrolu nad celým biznisom a, samozrejme, obrovské daňové príjmy, keďže časť z predaja skončí namiesto tajných účtov mafiánov v štátnej pokladnici. 

„Veľká časť užívateľov marihuany v prieskumoch hovorí, že je bezpečnejšia ako alkohol.“ 

Kanada má zároveň veľký problém s užívaním marihuany mladistvými.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite