Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kavanaugh tak skoro neodznie

.marína Gálisová .svet .politika

Nominácia Bretta Kavanaugha na sudcu Najvyššieho súdu USA prebehla v tempe psychologického trileru. Bol obvinený zo sexuálneho napadnutia, vyšetrovala ho FBI. Urobil to? Neurobil? A čo celá tá dráma hovorí o stave spoločnosti?

Kavanaugh tak skoro neodznie TOM WILLIAMS/AP/SITA 27. september 2018, Washington: Brett Kavanaugh prisahá pred senátnym výborom pre súdnictvo. Na vypočutí odmietol obvinenia zo sexuálneho útoku.

pripomeňme si, o čo išlo. Právnik Brett Kavanaugh sa mal stať sudcom Najvyššieho súdu, no v súvislosti s jeho nomináciou sa rozpútal škandál. Na verejnosť vystúpila profesorka psychológie Christine Blasey Ford a obvinila Kavanaugha, že sa ju pred vyše tromi desaťročiami pokúsil znásilniť. Hovorila, že sa spolu ocitli na večierku, kde ju mal opitý Kavanaugh hodiť na posteľ, obchytkávať, vyzliekať a zapchávať jej ústa, keď sa pokúšala volať o pomoc – až sa zľakla, že ju nechtiac zabije. Hroznú situáciu vraj ukončil až kamarát obvineného, ktorý skočil na dvoch zápasiacich a zhodil ich na zem. Ona potom ušla.

Kavanaugh dôrazne vyhlásil, že nikdy nič také nikomu neurobil. Čo však s jeho nomináciou? 

Senát, ktorý mal o Kavanaughovej nominácii hlasovať, nariadil preskúmať obvinenia. Kavanaugh aj Fordová verejne vypovedali a obaja pôsobili presvedčivo. Fordovej slová, podčiarknuté emóciami, viditeľne vypovedali o reálnej traume. Kavanaughova reakcia, takisto emotívna, odrážala pobúrenie. Kto hovoril pravdu? Prípad nebol o nič jasnejší. Plynul čas, Najvyšší súd mal stále prázdne miesto. Senát určil, že prípad treba zveriť FBI. No a FBI pri vyšetrovaní nenašla nijaký dôkaz v prospech Fordovej tvrdení. Napokon Senát tesnou väčšinou odsúhlasil nomináciu Bretta Kavanaugha.

„Niektorí prívrženci Kavanaugha reagovali výsmechom voči Fordovej.“ 

Kavanaugh zasadol na sudcovskú lavicu, no búrky netíchnu. Má morálne právo sedieť tam? 

v rámci boja o najvyšší súd

Nuž, áno. Jednak preto, lebo obvinenia proti nemu neboli preukázané. A potom preto, lebo tie obvinenia vôbec neodzneli bez kontextu, z čistej túžby po spravodlivosti.

Ich kontextom je rola, ktorú hrá v USA Najvyšší súd. Tento orgán je v systéme „checks and balances“ protiváhou voči rozhodnutiam Kongresu a prezidenta. To, akí sudcovia sú na Najvyššom súde, ovplyvňuje vývoj krajiny. Demokrati vedeli, že nech už Trump nominuje kohokoľvek, budú proti, lebo pôjde o konzervatívneho sudcu či sudkyňu.

Konzervatívni sudcovia, nazývaní aj textualisti či originalisti, sa snažia rozhodovať v súlade s úmyslami autorov pôvodného textu ústavy. Ich prístup väčšinou obmedzuje právomoci federálnej vlády, necháva viac priestoru na rozhodovanie štátom únie a v konečnom dôsledku uchováva viac slobody. Progresivisti toto odmietajú, sú presvedčení, že do výkladu ústavy treba uviesť súčasný kontext a presadzovať tak dnešné agendy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite