Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prehratý boj o Bavorsko

.filip Minich .svet .tvár týždňa

Bavorsko žilo v posledných týždňoch nielen Oktoberfestom, ale aj kampaňou pred kľúčovými voľbami. Všetky oči sústredili pozornosť na stranu CSU, ktorá zažíva najväčšiu politickú porážku od päťdesiatych rokov minulého storočia.

Prehratý boj o Bavorsko MARKUS SCHREIBER/AP/SITA

bavorsko navonok pôsobí ako oáza pokoja a prosperity, ktorá nemôže mať problém. Na lúkach sa pasú bio kravy, okolo domov sú dokonale pokosené trávniky, fabrika BMW ide naplno, platy rastú a nezamestnanosť sa blíži k nule. Spolková republika s 13 miliónmi obyvateľmi však zažíva nevídaný boj o moc a politické zmeny, aké nemajú za posledné desaťročia obdobu. Ľudí podľa prieskumov najviac trápi migrácia, ktorá sa stala ústrednou témou nedeľných volieb.

„Napravo od CSU nesmie existovať žiadna legitímna demokratická sila,” slávna veta niekdajšieho dlhoročného predsedu Kresťansko-sociálnej únie Franza Jozefa Straussa, viac neplatí. Do bavorského parlamentu po prvý raz od konca druhej svetovej vojny zasadne radikálna pravica. Alternatíva pre Nemecko v kampani hovorila to, čo chceli mnohí počuť. V programe píše, že islam nepatrí do Nemecka a sľubuje silnú políciu, trvalé kontroly na hraniciach, zákaz buriek, polygamie či výstavby minaretov.

Kresťanskí socialisti sa túto politiku snažili preberať, aj keď treba povedať, že ich predseda Horst Seehofer mal antiislamské postoje dávno pred vznikom AfD. Ešte v roku 2009 poburoval svojimi vyhláseniami, na vtedajšiu dobu radikálnymi, že Turecko nepatrí do Európskej únie, prípadne, že Nemecko už viac nepotrebuje prisťahovalcov z moslimských štátov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite