Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deti učil športovať, bojoval za ľudské práva. Prečo režim v Čečensku nenávidí Titijeva?

.matúš Dávid .svet

Svoj život zasvätil nielen vzpieraniu či zápaseniu, ale aj boju za slobodu. Sám o ňu prišiel. Tohtoročnú Cenu Václava Havla za ľudské práva získal aktivista Ojub Titijev z Čečenska. Ocenenie si osobne neprevzal, sedí za mrežami a hrozí mu politický proces. Aký je Titijevov odkaz slobodnému svetu?

Deti učil športovať, bojoval za ľudské práva. Prečo režim v Čečensku nenávidí Titijeva? Musa Sadulayev/AP Photo/SITA Na prepustenie Ojuba Titijeva už vyzvali Spojené štáty americké, Európsky parlament aj Rada Európy.

komunistický diktátor Josif Stalin nechal jeho rodičov spolu s tisíckami ďalších Čečencov a Ingušov deportovať z Kaukazu na územie dnešného Kirgizska. Mala to byť pomsta za ich údajnú kolaboráciu s nemeckými okupantmi. Po smrti sovietskeho krutovládcu sa rodina do dediny v Čečensku vrátila. Ojub Titijev sa rozhodol zasvätiť kariéru milovanému športu. Bol vzpieračom i zápasníkom, deti učil telesnú výchovu a založil aj športový klub. Okrem toho sa však venoval aj obrane ľudských práv a slobôd. To všetko v krajine, v ktorej právny štát prakticky neexistuje a spravodlivosť tam kríva na obe nohy.

Úsilie, ktoré Ojub Titijev za posledné roky venoval neochvejnej obrane ľudských práv v Čečensku, si všimlo aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. Spolu s pražskou Knihovnou Václava Havla a s Nadáciou Charty 77 aktivistu ocenilo prestížnou Cenou Václava Havla za ľudské práva. Podľa vojnovej reportérky Petry Procházkovej, ktorá sa dlhodobo venuje situácii v republikách Ruskej federácie, toto ocenenie upriamuje pozornosť na dramatické porušovanie ľudských práv, najmä práv menšín v Čečensku a totálnu ignoranciu tohto stavu zo strany vlády v Moskve. „Aktivista Titijev je symbolom tolerancie zla zo strany Kremľa,“ hovorí skúsená novinárka Procházková. Šesťdesiatjedenročný riaditeľ čečenskej kancelárie vplyvnej ruskej ľudskoprávnej organizácie Memorial si však cenu prevziať neprišiel. Tento rok v januári ho totiž za údajné prechovávanie marihuany zatkla čečenská polícia. Odvtedy je za mrežami. Tvrdí, že drogu mu polícia podstrčila a všetky obvinenia popiera. Existuje niekoľko dôvodov veriť mu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite