Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruskí agenti a hackeri v službách Kremľa? Rozkladajú západnú demokraciu, tvrdia experti

.matúš Dávid .svet

Namiesto samopalov počítače a hackerské útoky. Holanďania oznámili, že na jar tohto roka vyhostili z krajiny štyroch agentov ruskej tajnej služby. Pokúšali sa napadnúť sieť Organizácie pre zákaz chemických zbraní. Z ďalších kybernetických útokov obviňujú ruskú rozviedku aj Briti. O čo ide Moskve?

Ruskí agenti a hackeri v službách Kremľa? Rozkladajú západnú demokraciu, tvrdia experti Dutch Defence Ministry/AP/SITA Štyria dôstojníci ruskej rozviedky boli z Holandska vyhostení.

ďalší dôkaz o nebezpečných aktivitách ruskej vojenskej rozviedky GRU v západnej Európe. Holandské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho tajné služby v apríli tohto roka prekazili hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá spadá pod Organizáciu spojených národov (OSN). 

V tejto súvislosti Holanďania vyhostili štyroch dôstojníkov ruskej rozviedky, ktorí mali diplomatické pasy vystavené na mená: Jevgenij Serebriakov, Oleg Sotnikov, Alexej Minin a Alexej Morenec. Organizácia OPCW práve v čase údajného ruského pokusu o hackerský útok analyzovala nervovoparalytickú látku, ktorá bola použitá pri marcovom pokuse o vraždu bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v anglickom meste Salisbury. Ako však vyzerala príprava hackerského útoku v Holandsku?

Pasy vyhostených Rusov, ktorí podľa Holanďanov podnikali operáciu GRU namierenú proti Organizácii pre zákaz chemických zbraní.FOTO – HOLANDSKÁ POLÍCIAPasy vyhostených Rusov, ktorí podľa Holanďanov podnikali operáciu GRU namierenú proti Organizácii pre zákaz chemických zbraní.

holandské tvrdenia podporujú Briti

Podľa holandského rezortu obrany štyria ruskí agenti prileteli do Holandska 10. apríla 2018 a najskôr sa stretli s predstaviteľmi ruského veľvyslanectva. Potom si prenajali auto a presunuli sa k sídlu organizácie OPCW v Haagu. Útok mali uskutočniť 13. apríla, holandská tajná služba ich však prichytila pri čine, zadržala a vyhostila z krajiny späť do Ruska.

Britský veľvyslanec v Holandsku Peter Wilson navyše uviedol, že ruskí hackeri sa pokúsili narušiť aj vyšetrovanie zostrelenia dopravného lietadla malajzijských aerolínií na linke MH17 nad východnou Ukrajinou v lete 2014, z ktorého Holandsko obviňuje Rusko. „O záujme ruských spravodajských služieb o toto vyšetrovanie vieme a prijali sme príslušné opatrenia. Sme v stave najvyššej pohotovosti,“ povedala holandská ministerka obrany Ank Bijleveldová. Moskvu vyzvala na zastavenie kybernetických operácií, ktorých cieľom je podľa nej podkopávanie západných demokracií.

rusko obvinenia rázne odmieta

Spojené kráľovstvo spolu s Austráliou označili ruskú vojenskú tajnú službu GRU za strojcu vlny globálnych kybernetických útokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite