Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúski nacionalisti kádrujú médiá

.filip Minich .svet

V Rakúsku sa deje niečo podobné, ako keď u nás Robert Fico odmietal odpovedať kritickým médiám. Tamojšie ministerstvo vnútra ovládané nacionalistickou Stranou slobodných spísalo čiernu listinu médií, s ktorými má rezort aj polícia obmedziť komunikáciu. Nepáči sa im kritika.

Rakúski nacionalisti kádrujú médiá Darko Vojinovic/AP Photo/SITA

kritizujú nás a neobjektívne informujú, tak sa s nimi nebavte. Ministerstvo vnútra poslalo policajným oddeleniam list, v ktorom menuje konkrétne médiá. Sú medzi nimi aj veľké a rešpektované denníky ako Der Standard či Kurier. „Minimalizujte komunikáciu s týmito médiami čo najviac, ako sa len zákonne dá a vyhnite sa tomu, že im dáte exkluzívne informácie,” napísal v internom liste, ktorý však unikol do médií, hovorca rakúskeho ministerstva Christoph Pölzl. 

Ministerstvo vnútra sa teraz bráni, že nešlo o povinné nariadenie, ale o odporúčanie. S menovanými médiami vraj majú zlé skúsenosti. Hoci kancelár Sebastian Kurz odmietol akékoľvek obmedzovanie slobody médií, populistická a nacionalistická strana FPÖ, s ktorou je Kurz vo vláde, to dlhodobo vidí inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite