Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škodlivá správa o Maďarsku

.dalibor Roháč .svet .komentár týždňa

Jeden z nešťastných efektov nedávneho hlasovania o stave demokracie a vlády zákona v Európskom parlamente je, že z Viktora Orbána urobilo v očiach istých ľudí hrdinu. Prečo?

Škodlivá správa o Maďarsku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

podľa britského Telegraphu Orbán „vyslal osobnú výzvu francúzskemu prezidentovi Macronovi o ideologickej budúcnosti Európy“. Iný konzervatívec pre Spectator napísal, že sa vzoprel „autoritárstvu Európskej únie“.

Nezmysly. Predovšetkým treba prestať fantazírovať o Orbánovom politickom výtlaku. Orbán je autokrat na čele malej a chudobnej krajiny, ktorá v Európe drží prvenstvo akurát v čerpaní eurofondov. A jeho vlastná vízia pre Európu nie je o nič bohatšia ako tá, ktorú vedia ponúknuť Boris Kollár či Andrej Danko.

Pravicové sympatie voči Orbánovi sú teda neospravedlniteľné. Nie sú však úplne nepochopiteľné – európska ľavica totiž k ich živeniu výrazným spôsobom prispieva. Správa europoslankyne Judith Sargentini z holandskej strany Zelená ľavica, ktorá tvorila základ rezolúcie, kritizuje Maďarsko za diskrimináciu Rómov a LGBT komunity, nízke dávky v nezamestnanosti a ich príliš krátke trvanie, ako aj za to, že podmienky na maďarských pracoviskách nie sú prispôsobené pre „tehotné a dojčiace pracovníčky.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite