Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmení Brett Kavanaugh tvár Ameriky?

.jakub Dovčík .svet

Keď sa sudca Anthony Kennedy rozhodol na konci posledného zasadania Najvyššieho súdu odísť do dôchodku, otvoril tým priestor na obrovské zmeny, ktoré môže priniesť jeho nasledovník. Nominačné vypočúvania Bretta Kavanaugha v senáte sa medzičasom začali a ide o veľa.

Zmení Brett Kavanaugh tvár Ameriky? Andrew Harnik/AP Photo/SITA

už prvý týždeň nominačných vypočúvaní sudcu Kavanaugha ukázal, aká extrémne polarizovaná je dnes spoločnosť v Spojených štátoch. Od protestov pred budovou Kongresu až po prekrikovanie v rámci súdneho výboru Senátu bolo od prvej sekundy cítiť, že ide naozaj o veľa.

Demokrati v Senáte sa cítia stále ukrivdení za to, že väčšinový líder republikánov Mitch McConell odmietol po smrti sudcu Antonia Scaliu čo i len začať vypočúvací proces nového sudcu počas posledného roka Obamovej administratívy. Na jednej veci sa však zhodujú takmer všetci – že Brett Kavanaugh je dobrý a rodinne založený človek. Viacero členov právnickej komunity vo Washingtone opakovane opísalo, ako Kavanaugh hráva so svojimi deťmi basketbal, vozí ich v lete na rôzne aktivity a celkovo im venuje všetku pozornosť. Sudca Kavanaugh bol odporúčaný aj konzervatívnou Federalist Society a najvyššie hodnotenie mu dala aj americká komora právnikov.

Tri veci však ľudí výrazne rozdeľujú – Kavanaughova výrazne stranícka minulosť, názory na konzervatívne témy, ako sú interrupcie, a najmä jeho názor na to, či môže byť aktuálny prezident trestne stíhaný.

Brett Kavanaugh mal za sebou zaujímavú kariéru už predtým, než sa stal v roku 2006 sudcom odvolacieho súdu pre washingtonský okruh. Po skončení práva na Yale bol najprv asistentom sudcu, no po veľmi krátkom čase získal miesto u obhajcu Spojených štátov pred Najvyšším súdom. Po roku začal pracovať pre sudcu Anthony Kennedyho, ktorého odstúpenie dnes vytvorilo miesto na súde práve pre Kavanaugha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite